Šok u Splitu: Pljačkaš Imex banke neubrojiv, neće u zatvor?!

SUTRA će Zdenko Milošević, zaštitar Imex banke ranjen u neuspjelom pokušaju pljačke, dobiti od načelnika splitske Policijske uprave Ivice Tolušića priznanje za nesebično sprječavanje teškog kaznenog djela i pomoć koju im je pružio u hvatanju počinitelja, 43-godišnjeg umirovljenog branitelja Zdravka Šimunovića, koji je nakon blamaže u Imex banci smjesta opljačkao par stotina metara udaljeni poštanski ured na Blatinama. 

Zapao u probleme zbog kocke i kamatara

Zaštitar Milošević dobio je metak u nogu. Još je dobro prošao. Jer Šimunović je i dalje mahao oružjem. Malo je nedostajalo da u njega spraši cijeli okvir. Zato ga je dobro izudarao po glavi i pobjegao isfrustriran neobavljenog posla.

Pokazalo se da je vojni penzioner Šimunović zapao u probleme zbog kocke i kamatara. Propao mu je posao sa kafićem, ni mirovina od 6 tisuća kuna nije bila više dostatna da riješi probleme. Nije dugo proveo u pritvoru. Brzo je prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu zbog narušene psihe. Naloženo je psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li bio ubrojiv dok je pljačkao. Uslijedilo je neugodno iznenađenje.

Psihotičan poremećaj sličan shizofreniji

Psihijatrica Esta Šustić utvrdila je, naime, da je Šimunović bio neubrojiv! "Njegovo ponašanje bilo je potpuno dezorganizirano i iracionalno. Imalo je psihotičan karakter, a njegove sposobnosti shvaćanja značenja vlastitih postupaka i vladanja svojom voljom, nisu bile očuvane", stoji u nalazu. 

Ispostavilo se da Šimunović ima psihotični poremećaj sličan shizofreniji, najvjerojatnije u sklopu teških i trajnih promjena ličnosti uslijed katastrofalnog događaja - PTSP. Zasad se to pouzdano još ne zna, tek će se daljnjim liječenjem utvrditi postojanje prave i trajne shizofrenije.

Utvrđeno je i da Šimunović ima obilježja prave ovisnosti o marihuani te da iskazuje obilježja patološkog kockara. Zbog opasnosti od ponavljanja djela, nužno mu je psihijatrijsko liječenje stacionarnog tipa.

Pred sucem nije pokazao ni traga psihoze i dezorganiziranosti

Nalaz psihijatrice Šustić veliko je iznenađenje, budući da je Šimunović tijekom tri ispitivanja kod suca istrage ostavio dojam potpuno svjesne i ubrojive osobe. Vrlo je aktivno sudjelovao u postupku te koncentriran postavljao "prava" pitanja. Čak je pokušao srušiti prepoznavanje upitom jesu li možda svjedokinjama pokazali njegovu fotografiju ne bi li ga lakše prepoznale. Djeluje kao da se radi o osobi koja vrlo dobro shvaća u kakvoj se poziciji nalazi. Ni traga onoj psihozi i dezorganiziranosti iz vještačenja.

Zaštitar se borio sa shizofreničnim luđakom i patološkim kockarom

U slučaju da Šimunović zaista bude neubrojiv, izvući će se bez zatvora. Izreći će mu se mjera smještanja u instituciju za duševno oboljele. Nikada neće odgovarati za pljačke i ranjavanje zaštitara Miloševića, koji se, ispast će na kraju, borio sa shizofreničnim luđakom, patološkim kockarom i ovisnikom o marihuani. Kao da bi to išta značilo da je dobio metak u glavu?

Ubiju, a ne idu u zatvor

Ovakvi slučajevi nisu rijetkost u kaznenoj praksi. U Splitu je svakako najpoznatiji slučaj brutalne likvidacije Dalibora Sablića Sablje i Roberta Širinića Šime Japanca s kraja 90-ih. Izrešetao ih je u autu Vladimir Čulina Čuki. Bio je neubrojiv, u zatvor nije išao. 

Sa liječenjem se izvukao i Mate Peša, koji je u Imotskom majku Anku jastukom ugušio. Isto je bilo i sa Antonijom H., koji je na Marjanu uzeo bebu iz kolica i bacio je na asfalt. 

Ni stručni nadzor ne pomaže uvijek

Poremećene sud na Psihijatriju strpa na šest mjeseci za početak, a onda psihijatri daju svoj sud kada ih se može pustiti. Ni stručni nadzor ne pomaže uvijek. Frane Čaljkušić proglašen je neubrojivim kada mu se sudilo za ubojstvo prijatelja u Podstrani. Izrešetao ga je i onda zapalio u autu. Nakon par godina je pušten, no tragično je stradao u okršaju s policijom u ljeto 2003. godine. Na jednog je policajca krenuo nožem, drugi ga je izrešetao. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.