Snijeg pada u Dalmaciji i Istri, Zadrani uživaju u grudanju

OKO PODNEVA je u Dalmaciji počeo padati gusti snijeg. U dijelu Dalmatinske zagore snijeg se zadržava na tlu, dok uz obalu mahom pada mješavina snijega i kiše. U zimskim radostima, između ostalih, uživaju stanovnici Šibenika i Zadra. Snijeg od ranih jutarnjih sati pada i u Istri.

Snijeg je danas oko 12 sati zabijelio i otok Pag, na kojem zimskih pahulja nije bilo još od 2002. godine. No, u Pagu se, na razočaranje lokalnih stanovnika koji su se nadali da će se prepustiti zimskim radostima, snijeg ipak nije ulovio zbog kiše i relativno visoke temperature od 2 stupnja.

Na Plitvicama čak 49 centimetara snijega

Najviše snijega ima na Plitvičkim jezerima gdje je bijeli pokrivač danas u 13 sati bio debeo čak 49 centimetara. Na Zavižanu ima 46 centimetara snijega, u Korenici 38, u Vinkovcima 28, na Sljemenu 27, u Županji 26, u Ogulinu 25, u Hrvatskoj Kostajnici, Delnicama, Udbini i Gospiću 24, u Slunju 23, u Đakovu i Požegi 20, u Vukovaru 19, u Slavonskom Brodu 17, u Osijeku 16, u Karlovcu i Otočcu 12, u Zagrebu 7 do 11 (ovisno o dijelu grada), a u Bjelovaru i Križevcima 9.

Zima "pokazala zube": U Zagrebu jutros -10 stupnjeva Celzijevih

Zima je "pokazala zube" pa su jutros temperature zraka diljem Hrvatske pale debelo ispod ništice. Jutros u 7 sati je tako u Požegi, Virovitici i na Sljemenu izmjereno -11°C, dok je u Zagrebu, Daruvaru i na Zavižanu izmjereno -10°C. Bjelovar, Parg-Čabar i Sisak mjerili su -9°C, dok je u Delnicama, Karlovcu, Križevcima i Osijeku bilo -8°C. Toplo nije ni na Jadranu - u Rijeci je izmjereno -2°C, Senju -1°C, Zadru 2°C, Šibeniku 3°C, Splitu 4°C, a u Dubrovniku 5°C.

Danas će u Hrvatskoj biti promjenjivo oblačno, ujutro u unutrašnjosti ponegdje s maglom, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod. Mjestimičnih oborina bit će poslijepodne, osobito u gorskim krajevima i Dalmaciji. U unutrašnjosti će biti snijega, a duž obale kiše.
Vjetar će biti uglavnom slab, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i istočnjak, na preostalom dijelu prijepodne prolazno istočnjak i jugo, a zatim bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka će iznositi od -6 do -1°C, na Jadranu uz obalu od 2 do 8 °C, a na otocima malo viša.

Sutra će na Jadranu biti pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano. Jutro će u unutrašnjosti biti vrlo hladno uz mjestimičnu maglu. Vjetar će biti većinom slab jugozapadni, na Jadranu umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Bura i poledica otežavaju promet

Zbog jake bure Jadranskom magistralom (D8) između Bakra i Senja zabranjeno je prometovanje za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle). Jak vjetar usporava vožnju dionicom autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i tunela Tuhobić.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na sjeverozapadu zemlje. Kako javlja HAK, posebice oprezno treba voziti na dionicama autocesta A2 Zagreb-Macelj, od Krapine do Zagreba, A3 Bregana-Lipovac između Bregane i Nove Gradiške te na dijelu između Zagreba i Karlovca.

Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje je poledica pa se upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim i županijskim cestama u Lici (D23 Senj-Žuta Lokva-Kapela, D42 Saborsko- Poljanak-Selište, D52 Špilnik-Vrhovine-Č. Klanac, D218 Užljebić-Donji Lapac-Doljani- Brotnja-Srb-Sučević) i Gorskom kotaru (D3 Zdihovo-Kupjak-Delnice (stara cesta kroz Gorski kotar), D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, D42 Stubica-Ogulinski Hreljin, D203 Brod na Kupi-Delnice, ŽC5030 Platak-D3, ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5062 Fužine-Lukovo-Kraljev Jarak, ŽC5068 Fužine-Zlobin-Hreljin, ŽC5191 Sopač- Mrkopalj-Tuk te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica i Vrbovskog). Na Sljemenskoj cesti i Žumberačkom gorju obavezna je zimska oprema. Za sav promet zatvorena je državna cesta D506 Dobroselo-Mazin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.