KORONAVIRUS

U zadnja tri mjeseca razina smrtnosti u Europi je unutar prosjeka zadnjih pet godina

Foto: EuroMOMO, EPA

NAKON što je krajem ožujka i tijekom travnja ove godine smrtnost u Europi bila viša nego prijašnjih godina, najnoviji službeni podaci govore kako je posljednja tri mjeseca brojka smrtnosti unutar prosjeka posljednjih pet godina. Riječ je o podacima EuroMOMO-a (European Mortality Monitoring Project - Europski monitoring smrtnosti), koji prati stope viška smrtnosti u 24 europske zemlje s ciljem otkrivanja i mjerenja smrtnih slučajeva povezanih sa sezonskom gripom, pandemijama i drugim prijetnjama javnom zdravlju. 

Prekomjerna smrtnost ili višak smrtnosti izraz je koji se koristi u epidemiologiji i javnom zdravstvu, a odnosi se na broj smrtnih slučajeva iznad i izvan onoga što bismo očekivali da ćemo vidjeti u tzv. "normalnim" uvjetima. EuroMOMO bilježi višak smrtnosti na tjednoj bazi pa je jednostavno vidjeti kakav je učinak imao koronavirus. 

U posljednja tri mjeseca razina smrtnosti u prosjeku s ostalim godinama

Primjerice, od 1. siječnja do 16. kolovoza zabilježeno je ukupno 204.634 smrti, a u istom razdoblju 2019. godine bilo je 67.205 tisuća smrti. No, ako se gleda tjedna razina, najkritičnije je bilo krajem ožujka te u travnju kada je umiralo 25 do 35 tisuća ljudi više nego prijašnjih godina. 

 

Iz grafa smrtnosti vidljivo je kako je od kraja svibnja do danas, odnosno posljednja tri mjeseca, smrtnost u razini prošlih godina.

Zašto se smrtnost vratila u prosjek?

Stručnjaci tumače kako se smrtnost vratila u prosjek jer su karantena i ostale epidemiološke mjere uspjeli zaustaviti odnosno usporiti širenje zaraze. Koliko je opasan koronavirus ogleda se u onom razdoblju kada još nije bio zaustavljen, odnosno u ožujku i travnju. 

EuroMOMO koristi službene podatke iz nacionalnih statistika 24 europske zemlje i to uz podršku Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Obuhvaćene su sljedeće zemlje: Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska Italija, Luxemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska i Velika Britanija.

Cilj EuroMOMO-a je pojačati spremnost Europske unije da reagira na potencijalni rizik od svih opasnosti za javno zdravlje.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.