"Smrt Joerga Haidera nije bila nesreća nego atentat!"

"JOERG HAIDER ubijen je u atentatu", tvrdi njemački novinar Gerhard Wisnewsky, koji je proteklih mjeseci istraživao prometnu nesreću u kojoj je poginuo bivši guverner Koruške. Haider je, podsjećamo, stradao u svom automobilu vozeći velikom brzinom, a kasnije mu je u krvi izmjereno 1,8 promila alkohola.

No, njemački je novinar u svojoj knjizi koja sutra izlazi iz tiska iznio teoriju kako se radilo o političkom atentatu, a do tog zaključka je došao nakon što je osam mjeseci proveo istražujući slučaj. U tom je razdoblju razgovarao s njegovim prijateljima i članovima obitelji, te je vrlo detaljno pregledao sva službena izvješća i proveo vlastitu analizu nad VW Phaetonom u kojem je Haider stradao.

Uoči izlaska knjige "Haiderova nesreća - bio je atentat" Wisnewsky je razgovarao s reporterom lista Osterrich, te rekao da nije točno kako je Haider vozio 142 kilometra na sat na području na kojem je ograničenje 70 kilometara na sat. Wisnewsky odlazi toliko daleko da je čak ustvrdio kako je olupina automobila postavljena na cestu, te dodaje da je Haider ubijen zato što je želio učvrstiti svoju vlast i proširiti ovlasti guvernera Koruške.

Istražitelji koji su radili na nesreći decidirano odbacuju ove tvrdnje, a koruški državni odvjetnik Helmut Jamnig poručio je kako je Haiderova nesreća, što se njega tiče, zatvoren slučaj s obzirom da ništa ne upućuje na mutne radnje.

J.C.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.