Smiju li šefovi tvrtki postaviti bubice u urede? Stručnjak: To mogu SOA i policija

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

VIJEST o protuprislušnom pregledu u prostorijama Zagrebačkog holdinga koji će Holding platiti 190.000 kuna izazvala je brojna pitanja. 

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da je Holding najveće javno poduzeće u Hrvatskoj i da je takav pregled dio korporativne sigurnosti te sastavni dio takvih kompanija, osobito kada je riječ o javnim nabavama.

Tomašević kaže da se tako žele spriječiti nepravilnosti. No, je li to zaista uobičajeno u velikom kompanijama i tko smije postavljati prislušne uređaje u tvrtkama?

"Samo policija i SOA imaju ovlaštenje za postavljanje prislušnih uređaja"

Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, rekao je za N1 da mu nije jasno odakle se pojavila informacija o postavljanju prislušnih uređaja. Naveo je da je to preozbiljna stvar.

"Samo su policija i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) ovlaštene postavljati prislušne uređaje i to mogu raditi samo na temelju sudskog naloga", kaže Lubura za N1.

Vještak objašnjava da policiji za provođenje nadzora i snimanja u prostorijama treba nalog suca istrage nadležnog županijskog suda. "To je strogo propisano odredbama Zakona o kaznenom postupku", govori Lubura.

Mjera koja se određuje za istrage najtežih kaznenih djela

Lubura kaže da se takva mjera može odrediti samo za istrage najtežih kaznenih djela te da se mjera odobrava na rok od tri mjeseca s mogućnošću produljenja.

"SOA, s druge strane, za tajno prikupljanje podataka na temelju Zakona treba dobiti nalog Vrhovnog suda, a takva mjera može trajati do maksimalno četiri mjeseca, uz moguće produljenje ako postoji potreba.

Iz toga proizlazi da niti gradonačelnik ni predsjednik Uprave Holdinga ne smiju ni na koji način prisluškivati radnike niti narediti postavljanje prislušnih uređaja. Da to učine, direktno bi kršili zakon. Prema Kaznenom zakonu za djelo neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja zapriječena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora", rekao je Đuro Lubura za N1.

Grad Zagreb: Ne namjeravamo postavljati nikakve bubice

Na ove Luburine navode reagirali su iz Grada.

Kažu kako nemaju nikakvu namjeru prisluškivati zaposlenike Holdinga.

"Grad Zagreb ne planira postavljati nikakve bubice kao ni na bilo kakav drugi način prisluškivati zaposlenike Zagrebačkog holdinga", rekli su za Index iz Grada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.