Službeni podaci: Ljetne vrućine u Francuskoj ubile gotovo 1500 ljudi

Foto: Epa

FRANCUSKA ministrica zdravstva izjavila je kako su rekordni toplinski valovi u lipnju i srpnju u toj zemlji uzrokovali smrt 1.435 ljudi, javlja BBC.

Govoreći na francuskom radiju, ministrica Agnes Buzyn rekla je da su svi koji su umrli zbog iznimno visokih temperatura bili stariji od 75 godina. Dodala je kako je, "zahvaljujući preventivnim mjerama, stopa smrtnosti ipak bila 10 puta niža nego u istom razdoblju 2003. godine kada je smrtonosni toplinski val pogodio Europu“.

U Francuskoj je ovo ljeto zabilježena temperatura od čak 46 stupnjeva Celzijevih, a u Parizu je u srpnju izmjereno rekordnih 42,6 stupnjeva.

Vlasti za građane otvorile parkove i bazene

Prema informacijama Ministarstvu zdravstva, ove godine je tijekom prvog toplinskog vala u Francuskoj, koji je trajao od 24. lipnja do 7. srpnja, umrlo 567 osoba, a 868 tijekom drugog, od 21. do 27. srpnja.

Za vrijeme ljetnih mjeseci u Francuskoj su objavljena crvena upozorenja, najstroža kategorija upozorenja, za nekoliko područja, a tijekom toplinskih valova bile su zatvorene mnoge škole i javni događaji.

Vlasti su za građane otvorile parkove i bazene kako bi im pomogle da se rashlade.

Izuzetno visoke temperature zabilježene su i u drugim europskim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Belgiju, Njemačku, Luksemburg i Nizozemsku.

Još nijedna druga država nije objavila službene podatke o smrtnim slučajevima uzrokovanim ovogodišnjim toplinskim valovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.