Slovenski sindikat traži referendum o financiranju osnovnih škola

Foto: EPA

TREBAJU li privatne osnovne škole načinom financiranja biti izjednačene s onima čiji je osnivač država, pitanje je o kojemu bi se građani u Sloveniji trebali izjasniti na referendumu, stajalište je moćnog Sindikata zaposlenih u kulturi, odgoju i obrazovanju (SVIZ) koji se protivi izjednačavanju.

Rad javnih osnovnih škola država financira u 100-postotnom opsegu, a rad privatnih s 85 posto, što je ustavni sud prije nekoliko godina ocijenio kao neustavno stanje zatraživši promjene postojećeg sustava financiranja jer privatne i javne škole rade po istom javnom nastavnom programu.

Stajalište SVIZ-a 

Nakon što je nadležni parlamentarni odbor za školstvo u ponedjeljak prihvatio prijedlog zakonskih izmjena s mogućnošću da se proračunsko financiranje javnih i privatnih škola izjednači, SVIZ je naveo da se tome protivi i da bi se o tom važnom pitanju građani trebali izjasniti na referendumu.

"Uvjereni smo da su i sada važećim konceptom financiranja privatne škole pozitivno diskriminirane i da je tako osigurana kvalitetna javna naobrazba", priopćio je sindikat SVIZ.

"Pokušaji da se uvede jednako financiranje javnih i privatnih škola, potaknuti odlukama ustavnog suda, u suprotnosti su s prihvaćenim sustavom obrazovanja u našoj državi, zato bi se o financiranju privatnih škola građani trebali opredijeliti na referendumu", iznijeli su u sindikatu SVIZ reagirajući na najnoviji zakonski prijedlog o financiranju obrazovanja.

Stajalište slovenske vlade 

Dok oporbene stranke desnice podržavaju izjednačavanje privatnih i državnih škola u proračunskim sredstvima, o provedbi odluke ustavnog suda u novi zakon nema suglasnosti u vladajućoj liberalno-lijevoj koaliciji.

Tako su Socijalni demokrati (SD) za zadržavanje dosadašnjeg modela financiranja, dok ostale stranke u koaliciji premijera Marjana Šarca smatraju da bi trebalo naći kompromis kako se novi zakon o financiranju škola ne bi ponovno našao pod lupom ustavnih sudaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.