Slovenski premijer razočaran reakcijom Komisije na špijunsku aferu

Foto: EPA

SLOVENSKI premijer Marjan Šarec izjavio je da ga žalosti "mlaka" reakcija Europske komisije i da je očekivao snažnije očitovanje Bruxellesa na navodno slovensko otkriće da je hrvatska obavještajna agencija SOA prisluškivala slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovensku agenticu Simonu Drenik tijekom arbitraže o granici.

"Od Europske komisije sam očekivao da naglasi kako je potrebno poštovati vladavinu prava i da su pritisci na medije nedopustivi, osobito ako dolaze iz susjedne države", kazao je Šarec slovenskim novinarima u Bruxellesu, gdje sudjeluje na summitu EU-a.

Na pitanje slovenskih izvjestitelja o tome kako Europska komisija gleda na najnoviju špijunsku aferu između Slovenije i Hrvatske, glasnogovornik Komisije Schinas je odbio odgovoriti rekavši da o tome zna samo iz medija i da je to bilateralno pitanje o kojemu Komisija nema komentara.

"Nacionalne obavještajne službe i s njima povezana pitanja spadaju u nacionalne nadležnosti i stoga je na državama članicama da nadgledaju i kontroliraju svoje službe", rekao je slovenskim novinarima glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas, dodavši kako Komisija nema obavještajne službe, nema špijune i nije upućena u taj svijet.

Na dodatno pitanje hoće li možda predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na marginama summita koji počinje u srijedu razgovarati s premijerima dviju zemalja o tom pitanju, Schinas je odgovori da ne vjeruje da će o tome biti riječi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.