Slovenski mediji tvrde da Ante Vlahović napušta Adris

Foto: Adris.hr

ANTE VLAHOVIĆ, dugogodišnji čelnik i najveći pojedinačni dioničar Adris Grupe, prema neslužbenim informacijama kojima raspolažu slovenski mediji, priprema se za povlačenje s te dužnosti.

Kao jedan od mogućih nasljednika na mjestu predsjednika uprave kompanije spominje se Damir Vanđelić, direktor za investicije Adris Grupe, koji je prošle godine bio u igri za mjesto premijera, no umjesto njega Vladu je na kraju preuzeo Tihomir Orešković.

Izlazi li Adris iz osiguravateljskog biznisa?

Slovenski portal Siol.net spominje i špekulacije da Adris priprema prodaju Croatia Osiguranja, a kao potencijalnog kupca navode poljski PZU, koji se još 2013. godine, na natječaju na kojem je Adris preuzeo većinski paket dionica, dao obvezujuću ponudu za kupnju najvećeg osiguravatelja u Hrvatskoj.

Iz Adrisa su odbacili tvrdnje da izlaze iz osiguravateljskog biznisa, te kao i već više puta do sada ponavljaju da su i dalje koncentrirani na svoja strateška područja - turizam, proizvodnju hrane i osiguranje.

Slovencima su događanja oko Adrisa posebno zanimljiva jer je rovinjska kompanija vlasnik 20 posto dionica Save Re, najvećeg slovenskog reosiguravatelja i druge po veličini osiguravateljske kuće u toj zemlji.

Iz Adrisa se još davno moglo čuti da su zainteresirani za povećanje vlasničkog udjela u Savi Re, a slovenski regulator sljedećeg tjedna mogao bi odlučiti o tome hoće li im dopustiti povećanje udjela na 33 posto.

Eventualno preuzimanje slovenskog osiguravatelja za Adris ne bi bio problem, barem s financijske strane, kada se uzme u obzir da su prošle godine za Tvornicu duhana Rovinj dobili 505 milijuna eura.

Neslaganja oko strateškog usmjerenja kompanije


No, slovenska Vlada na čelu s premijerom Mirom Cerarom, navodno nije sklona jačem ulasku Adrisa u Savu Re.

Osim toga, upitno je i kakva će biti strategija Adrisa nakon povlačenja Vlahovića s mjesta čelnog čovjeka kompanije.

Javna je tajna da u vrhu Adrisa već nekoliko godina vlada nesuglasje oko strateškog usmjerenja kompanije. Pretprošle godine Vlahović se razišao s Pliniom Cuccurinom, drugim po veličini dioničarem, koji se navodno nije slagao s prodajom Tvornice duhana Rovinj.

Kakve će biti strateške odrednice Adrisa u budućnosti, vidjet će se tek odabirom novog čelnog čovjeka, nakon čega bi neki od jačih dioničara mogli izaći iz vlasničke strukture kompanije. To bi moglo ubrzati i planove Adrisa za izlazak na Londonsku burzu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.