Slovenske vinjete za EU prihvatljive

PREMA riječi slovenskog ministra za promet Patricka Vlačiča, njegovo ministarstvo je primilo pismo europskog tajnika za promet Antonija Tajanija koji je najavio prijedlog prekida postupka protiv Slovenije zbog njihovoga sustava vinjeta. Europska komisija je početkom listopada prošle godine pokrenula postupak protiv Slovenije jer je ocijenjeno da tadašnje slovenske godišnje i polugodišnje vinjete nisu u skladu s europskim zakonima jer diskriminiraju državljene EU koje slovenske ceste ne upotrebljavaju često kao domicilno stanovništvo.

Slovenska vlada je nakon toga od 1. srpnja uvela polugodišnje i godišnje vinjete od 35 i 55 eura te, prema preporuci Komisije, predložila uvođenje sedmodnevne vinjete za 15 eura. Nakon toga je ukinuta polugodišnja vinjeta, a cijena godišnje se povećala na 95 eura, a predloženo je i uvođenje mjesečne vinjete za 35 eura.

Tajnik Tajani je isprva od Slovenija zahtijevao uvođenje sedmodnevne vinjete za pet eura pa za osam i pol, pa za najviše 10 eura. Nakon toga su samo tražili da cijena bude niža od 15 eura, što je bio prijedlog slovenske vlade.

Tajani je krajem rujna ponovio da je optimist da će obje strane riješiti sporove koji sežu od studenoga prošle godine, prenosi Mladina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.