Slovenska pravnica predlaže kompromisno rješenje po pitanju arbitražne presude

Foto: FaH

SLOVENSKA stručnjakinja za međunarodno pravo izrazila je mišljenje da je moguće pomiriti suprotstavljena stajališta Slovenije i Hrvatske glede arbitražne presude u sporu oko granice jednostavno ugradnjom presude u bilateralni sporazum čime bi obje strane sačuvale političko dostojanstvo.

Vlada slovenskog premijera Mire Cerar inzistira da su bilateralni razgovori predsjednika vlada mogući samo o "provedbi" arbitražne presude, dok hrvatska strana zbog toga što je Slovenija kompromitirala arbitražni proces ustraje na bilateralnom rješenju graničnog spora, no te bi se dvije pozicije moglo pomiriti, rekla je u razgovoru za Slovenski radio profesorica međunarodnog prava na sveučilištu u Ljubljani Vasilka Sancin, savjetnica za arbitražu u vrijeme vlade Boruta Pahora.

Sadržaj presude ukomponirati u bilateralni sporazum

Rješenje bi se, navela je, mogla sastojati u tome da se sadržaj arbitražne presude ukomponira u bilateralni sporazum, pri čemu bi obje strane mogle reći da nisu odustale od svojih pozicija, navela je Sancin.

Hrvatska bi tako svojoj javnosti takvo rješenje mogla "prodati" kao svoj uspjeh, a taj bi način zadovoljio i Sloveniju ako bi se bilateralno dogovorile nweke korekcije na kopnenoj granici, kako bi ona u odnosu na rješenje koje su donijeli arbitri bila "životnija" i bolje odgovarala pograničnom stanovništvu, kazala je Sancin.

Profesor pomorskog prava i bivši ministar prometa Marko Pavliha kazao je za Slovenski radio da je dobro što pravna struka u cijelosti u Sloveniji daje za pravo Ceraru, što se potvrdilo i odlukom parlamenta koji je u ponedjeljak prihvatio paket "provedbenih" zakona, smatrajući da će i Hrvatska "prije ili kasnije morati pristati na provedbu" arbitraže.

Loše što je dio oporbenih slovenskih političara protiv provedbe

On je lošim ocijenio što se dio oporbenih političara, među njima i bivši premijer Janez Janša, protive provedbi presude jer smatraju da su arbitri donijeli za Sloveniju loše rješenje, po kojemu ona nije dobila teritorijalni kontakt s otvorenim morem koji je očekivala.

Takvi politički stavovi slabe slovensku poziciju u Europi i svijetu, kazao je Pavliha.

Ako Hrvatska ipak ne bi pristala na primjenu arbitražnog rješenje, Slovenija bi se najprije mogla obratiti Europskoj komisiji, s tezom da Hrvatska tako krši ugovorne obveze Europske unije i njen pravni poredak.

Tek nakon toga, Slovenija bi i formalno mogla Hrvatsku tužiti sudu EU-a u Luxembourgu ako intervencija Europske komisije ne bi bila uspješna, a Hrvatska i dalje inzistirala na odbijanju arbitraže, naveo je Pavliha za Slovenski radio.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz arbitražu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: arbitraža. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.