Slovenija ukida vinjete 2014. godine

SLOVENSKA vlada je danas usvojila novi akcijski nacrt za uvođenje elektroničkoga sustava cestarina u slobodnom cestovnom prijevozu. Prema riječima slovenskoga ministra za promet Patricka Vlačiča, predviđa se plaćanje cestarine po prijeđenoj kilometraži odnosno, paušalne cestarine s elektroničkom vinjetom. Dosadašnje vinjete će biti ukinute najkasnije 2014. godine.

Kako je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice vlade objasnio Vlačič, Slovenija će u skladu s akcijskim nacrtom ukinuti vinjetni sustav koji je od uvođenja bio "prijelazni sustav".

Dars u ovoj godini zaradio 98 milijuna eura od vinjeta

U elektronički sustav cestarina u slobodnom cestovnom prijevozu će do 2012. godine morati biti uključena sva vozila, pri čemu je za osobna vozila predviđeno "prijelazno razdoblje". Prema tome nacrtu, od 2012. do 2014. godine će osobna vozila imati "elektroničke vinjete", koja je slična kartici za elektroničku naplatu cestarine, prenosi Siol.

Prema procjenama, novi sustav naplate cestarine bi krovnoj slovenskoj tvrtki koja održava ceste i naplaćuje cestarine, Darsu povećala dobit od 45 do 70 milijuna eura više. Samo u ovoj godini Dars je od vinjeta dobio približno 98 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.