ZBOG prisutnosti mikroorganizma Bacillus cereus, koji se pojavio u 50-gramskom pakiranju mljevenog crnog papra Šafram, papar se povlači sa slovenskog tražišta. Crni papar tvrtke Šafram je podrijetlom iz Brazila i prodaje se na slovenskom tržištu, a radi se o pakiranju kojem istječe rok trajanja 30. rujna 2010. godine.
Slovenska tvrtka Propak izvijestila je da se radi o manjim količinama kojima uskoro istječe rok trajanja, prenose slovenski mediji.
Naime, u Hrvatskoj se analize na taj mikroorganizam kod začina ne provode i nisu zakonski određene iako su iz hrvatskog Šaframa kazali da će doći do razgovora sa Šaframom i HZJZ-om u vezi testiranja hrvatskog papra koji se nalazi u skladištima. Iz Šaframa navode kako pri termičkoj obradi većina bakterija ugiba.
Bacillus cereus je bakterija koja izaziva trovanje hranom. Većina vrsta ovih bakterija se razmnožava na temperaturama od 15 do 55 Celzijevih stupnjeva s optimalnom temperaturom od 30 stupnjeva, piše Tehnologija hrane. Budući da ovaj mikroorganizam formira spore, on je otporan na toplinu. Većina spora ima umjerenu otpornost, ali neke imaju i povećanu otpornost na toplinu. Uobičajena staništa za Bacillus cereus su prašina, voda i zemlja.