Slovenija: Nećete u EU bez Ljubljanske banke; Rohatinski: Nećemo popustiti!

"DOK SE ne riješi prijepor nekadašnje Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj, Slovenija neće pristati na zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske i Europske unije", kazao je u četvrtak glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.

Dodao je kako je zabrana djelovanja te banke u Hrvatskoj zbog devizne štednje hrvatskih građana upitna i s aspekta poglavlja o slobodnom kretanju kapitala te da će Slovenija pristanak na zatvaranje još jednog poglavlja o tržišnom natjecanju uvjetovati ponovnim radom Ljubljanske banke u Hrvatskoj.

Ističe kako Ljubljanska banka nema pristup hrvatskom bankovnom tržištu, što je u suprotnosti s pravilima EU-a o slobodi kretanja kapitala.

"Pitanja tražbina LB-a prema hrvatskim poduzećima i zahtjeva hrvatskih štediša prema LB-u treba riješiti do kraja pristupnih pregovora. To je jedini način koji može privoljeti Sloveniju da se zatvori poglavlje o tržišnom natjecanju", kazao je Balažic.

Rohatinski: Nećemo popustiti pred pritiskom Slovenije!

Odgovor je stigao od guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog. Rohatinski je istaknuo kako HNB neće imati ništa protiv poslovanja Nove ljubljanske banke u Hrvatskoj, ali tek nakon što se pregovorima razriješi pitanje devizne štednje hrvatskih građana.

"Takvi su pregovori već održani 2001. i 2002. godine, sukladno ugovoru o sukcesiji. Tada nisu dali rezultate. Kad i ako se ti pregovori uspješno završe, više neće biti nikakve zapreke za dolazak Nove ljubljanske banke na hrvatsko tržište. No Slovenija sada traži puno više", rekao je Rohatinski gostujući u HTV-ovom Dnevniku.

"Objektivno, kad bi HNB sada dao Novoj ljubljanskoj banci odobrenje za rad u Hrvatskoj, to bi dovelo Sloveniju u poziciju da u okviru pregovora o deviznoj štednji nameće rješenja koja jedino njoj idu u prilog. Radi se o izravnom pritisku na hrvatsku Vladu, ali do sada smo imali snage da se odupremo tim pritiscima pa će tako biti i ovaj put", kaže Rohatinski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.