Slovenija i dalje inzistira na arbitražnoj presudi

Foto: Epa

SLOVENSKI državni vrh poručio je danas Hrvatskoj da ne pristaje na bilateralno rješavanje graničnog prijepora, nego da ustraje na provedbi arbitražne presude koju Hrvatska osporava unatoč mišljenju nezavisnog odvjetnika suda EU-a da taj sud nije nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske.

"Arbitražni sud je utvrdio granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promijeniti niti današnje mišljenje nezavisnog odvjetnika suda", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarecom i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom nakon tradicionalnog sastanka državnog vrha koncem godine kad raspravljaju o aktualnim političkim pitanjima.

Inzistira na primjeni arbitražnog rješenja u praksi

Slovenija će i dalje inzistirati na obostranoj primjeni arbitraže i na formiranju mješovite međudržavne komisije za demarkaciju, odnosno primjenu arbitražnog rješenja u praksi, što je Hrvatskoj već više puta službeno nudila, ali nije dobila odgovor, kazao je slovenski predsjednik.

Prema njegovim riječima, slovenska bi politika u tom stajalištu morala biti jedinstvena i odbijati pokušaje Hrvatske da se nametnu bilateralni pregovori o graničnom sporu koji je, po njegovoj ocjeni, odlukom arbitara zapravo već riješen.

“Bilateralni pregovori ne dolaze u obzir“

"Slovenija u implementaciji arbitražne presude mora biti nepokolebljiva, bilateralni pregovori ili povratak na "nultu točku ne dolaze u obzir", istaknuo je Pahor dodavši da će Slovenija i dalje aktivno nastojati svoje stajalište realizirati i odbijati "spinove" druge strane na koje, po njegovim riječima, "ne treba nasjedati".

Premijer Marjan Šarec kazao je, pak, da Slovenija s Hrvatskom "želi razgovor o implementaciji arbitražne presude pa sada čeka na odgovor". "Strpljivo čekamo da i u Zagrebu prepoznaju taj naš napor", kazao je Šarec.

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a Estonac Priit Pikamae smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, objavljeno je danas u Luxembourgu.

Mišljenje nezavisnog odvjetnika, kao ni odluka Suda EU-a koja se očekuje u proljeće sljedeće godine, ne odnosi se na sadržaj slovenskih prigovora, nego samo na pitanje je li Sud EU-a za to pitanje nadležan ili nije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.