Slovaci preko umirovljenih generala žele Hrvatskoj uvaliti svoje helikoptere

Foto: FaH, Wikipedia, Index

ZA ČLANOVE udruge Hrvatski generalski zbor (HGZ) slovačka vojska trebala je upriličiti predstavljanje helikoptera Black Hawk i to 23. srpnja ove godine na privatnom imanju u Cugovcu kraj Vrbovca. Kada smo poslali upit Ministarstvu obrane Damira Krstičevića i udruzi HGZ, dobili smo odgovor kako zapravo nema "priče" jer je sve na kraju otkazano i to zbog "tehničkih uvjeta".

Odakle jedna nedefinirana udruga koja među svojim članovima ima poduzetnike i ljude iz privatnih tvrtki uopće u priči o milijunskoj nabavi vojne opreme za potrebe Hrvatske? Krenimo redom.

Do Karamarka HGZ je bio redikulozan, a onda su postali utjecajni

HGZ je organizacija koja se redovno oglašava pred parlamentarne i predsjedničke izbore, a njihove članove primaju u službeni posjet premijeri, predsjednici te ministri. Iako bi njihov rad trebao biti javan, do danas nije potpuno jasno tko su točno njihovi članovi, a oni sami kažu kako ih je stotinjak. Ni na njihovoj stranici ne postoji podatak o članovima predsjedništva, a ni o ostalim članovima.

Hrvatski generalski zbor u početku je bila redikulozna organizacija gdje su glavnu riječ vodili Domazet-Lošo, Krešić, Rojs, Glasnović. Držali su govore monstrumu Koradeu na njegovu sprovodu, slali službenu delegaciju na sahranu posljednjeg zapovjednika ustaškog logora Jasenovac, a policiji lažno prijavljivali krađu dokumenata.

Od njih su se javno distancirali generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Anton Tus, Rahim Ademi i Milenko Filipović. Dolaskom Tomislava Karamarka počinje uzlet ove udruge, za koju čak i Klemmova udruga Veterana Domovinskog rata javno kaže da je čisti politički projekt. Veliki povratak dogodio se u ožujku 2013. godine kada se okupilo čak 48 umirovljenih generala Oružanih snaga RH te održalo skup na temu "Istina o Domovinskom ratu". Na tom se skupu najmanje govorilo o ratu, u pitanju je bio politički skup.

Danas Zbor među krovnim državnim institucijama ima svoju zgradu na Gornjem gradu, a kod njih, u službene posjete, dolaze čak i ministri kako bi raspravljali o svojim budućim zakonima.

Helikopteri su prioritet

S druge strane Ministarstvo obrane nakon netransparentne nabave 12 borbenih aviona F-16 Barak od Izraela izrazilo je želju za kupovinom helikoptera Black Hawk. Prema posljednjim informacijama iz MORH-a, upravo je u tijeku izrada taktičko-tehničke studije za opremanje višenamjenskim helikopterima zapadnog proizvođača.

"Helikopteri su prioritet u osuvremenjivanju oružanih snaga", rekao je nedavno ministar Krstičević. No odakle sada tajna prezentacija na privatnom imanju i to za umirovljene generale koji imaju utjecaj na aktualnog ministra Krstičevića? Generalskom zboru uputili smo upit zašto slovačka vojska radi prezentaciju helikoptera u Cugovcu i to samo za članove njihove udruge te je li ovdje riječ o uobičajenom načinu lobiranja kada je riječ o nabavi vojne opreme.

Prezentacija otkazana zbog "tehničkih razloga"

"Obavještavam Vas da se na žalost prezentacija otkazuje zbog tehničkih razloga. Kako se u subotu i nedjelju u Varaždinu održava Airshow na kojem su najavljeni brojni sudionici s različitim letjelicama pa tako i navedeni helikopter, slovački centar za obuku i održavanje tih helikoptera bio je voljan održati prezentaciju tih helikoptera. Na žalost iz tehničkih razloga ova prezentacija je otkazana", odgovorio nam je u ime HGZ-a general bojnik u mirovini Josip Štimac.

Na dodatni upit da nam se definira koja je uloga HGZ-a kod nabavke vojne opreme, Štimac nam kaže - nikakva!?

"Moram Vam reći da je uloga HGZ-a kod nabave vojne opreme, koliko je meni poznato, minorna", kaže Štimac, dodajući da za nabavu vojne opreme postoje uhodane procedure institucija RH kao što je bio slučaj kod odlučivanja o izboru borbenog aviona, ali i drugih nabava vojne opreme. Podsjetimo kako je na čelu HGZ-a bivši HDZ-ov ministar Pavao Miljavac koji je nedavno pokušao definirati čime se bavi njihova udruga. 

"Nismo tajno društvo, javno nastupamo i govorimo svoje stavove. Ono što nam je osnova je držanje do istine i digniteta Domovinskog rata. Pojavljujemo se gdje su teme od nacionalne važnosti", rekao je Miljevac. Od odgovora generala Štimca Indexu saznali smo kako se mišljenje udruge kod nabave i drugih "bitnih pitanja" cijeni, ali se ne mora uvažiti!?

Ponosni smo na doprinos iz Domovinskog rata

"HGZ kao udruga koju čini gotovo sto generala i drugih časnika iz Domovinskog rata s velikim ratnim iskustvom i brojnim, dokazanim sposobnostima u organizaciji obrane i nacionalne sigurnosti daje svoje sudove, prijedloge, ideje, savjete i slično, koje nadležna tijela mogu, ali i ne moraju uvažiti", objašnjava Štimac, dodajući da imaju odlične odnose i s vladom, predsjednicom, članovima sabora kao i drugim relevantnim čimbenicima koji donose odluke o važnim pitanjima u državi.

Štimac inzistira na tome kako je HGZ zapravo uvažena institucija, a sve zbog doprinosa tijekom Domovinskog rata.

"Ponosni smo na svoj doprinos napretku RH kako u Domovinskom ratu tako i danas, i sigurno i sami znate da smo poprilično uvaženi ne samo od navedenih institucija RH, već i od ogromne većine građana RH i hrvatskih ljudi u dijaspori. U tom smislu, česti smo gosti na prezentacijama različitih, od vojnih do gospodarstvenih i drugih organizacija i ustanova. Prezentacija Black Hawka slovačkog centra za obuku i održavanje ovih helikoptera trebala je biti jedna u nizu od takvih prezentacija i ništa više od toga", zaključuje na kraju Štimac.

Krstičević ne želi otvarati temu Generalskog zbora

Poslali smo upite i MORH-u i od ministra Krstičevića htjeli da nam pojasni lobiranje HGZ-a, odnosno utjecaja na poslovima nabave vojne opreme, s obzirom na to da je slovačka vojska htjela napraviti prezentaciju za članove te udruge. Zanimalo nas je zašto nisu pozvani predstavnici MORH-a i ima li saznanja kako se zapravo radi o privatnom imanju Đure Sesara iz tvrtke Flycom-ing. Naime, riječ je o ključnom akteru u aferi s mitom za MIG-ove.

No iz MORH-a su odlučili ne odgovarati na upite. Kako neslužbeno saznajemo, ministar Krstičević odbio je dati odgovore na pitanja jer nakon afere s nabavom borbenih vojnih zrakoplova iz Izraela ne želi otvarati novu s nabavom helikoptera.

Isto tako Krstičević, kako smo neslužbeno saznali, želi zaštiti interese udruge generala u poslovima s državom i hoće da to ostane tajna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.