Konferencija u Zagrebu: "Odabirom Knightheada vlada je odabrala šok i razbijanje Agrokora"

Foto: FAH

KRAH Agrokora neće dovesti do kraha kroni kapitalizma u Hrvatskoj. Zaključak je to sudionika konferencije "(Cro)ny kapitalizam ili ortački kapitalizam – analiza slučaja Agrokor - Koja politička opcija može razgraditi kroni kapitalizam u Hrvatskoj?" koju je organizirala zaklada Friedrich Ebert Stiftung.

Uvodničari su bili ekonomski i politički analitičari Ivo Bićanić i Željko Ivanković, autori studije o razvoju kroni kapitalizma u Hrvatskoj na primjeru Agrokora. Studiju možete pronaći ovdje.

Pojam kroni kapitalizma koristio se krajem 90-ih opisujući azijsku financijsku krizu i danas ima više definicija, ali ključna karakteristika ovog oblika kapitalizma jest što dominantnu ulogu ima korištenje privilegiranih pozicija i personalnih veza.

Osobne veze politike i biznisa u slučaju Agrokora bile su poznate, još otkad je kćer prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Nevenka Tuđman, Agrokoru isporučivala kornete za Ledo sladolede.

»Teško se u svijetu može naći primjer da je u jednoj kompaniji bio zaposlen guverner HNB-a, ministar financija, ministar javne uprave, šef policije, zamjenik ministra financija, zamjenica ministra gospodarstva, šef jednog od sindikata, direktor javne televizije, suprug šefice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, supruga potpredsjednika Vlade itd. Tako zvučnih imena nema niti u Azerbajdžanu«, kazao je Ivanković.

Propuštena prilika da se prekine s ortačkim kapitalizmom

U predstavljenoj studiji analizira se nastanak Todorićeva koncerna koji je stasao i razvijao se uz aktivnu potporu vlasti, sve do financijskog sloma i razdoblja prinudne, vladine uprave. Zaključeno je da je propuštena prilika da se prevlada praksa ortačkog kapitalizma koja je nastavljena i u razdoblju vladina povjerenika. U prilog toj tezi govori povećanje pravne nesigurnosti, sumnje na koruptivne odnose i širenje insajderskih informacija.

Kao jedno od rješenja prevladavanja ortačkog kapitalizma, Ivanković je spomenuo smanjenje udjela države u ekonomiji, što po njemu nije dovoljno za osiguranje vladavine prava i depersonalizaciju institucija. Za nedavni Šeksov prijedlog o dvostranačkom sustavu u Hrvatskoj, kazao je kako to otvara mogućnost povratka na staro.

Bićanić: Odabirom Knightheada vlada je odabrala šok i razbijanje Agrokora

U diskusiji su sudjeluju političari i novinari: Orsat Miljenić (SDP), predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, Tomislav Panenić, saborski zastupnik Mosta, Anka Mrak Taritaš, predsjednica Glasa i saborska zastupnica, Jadranka Kosor, bivša premijerka i predsjednica HDZ-a, Boris Rašeta - 24 sata, Boris Trupčević - Styria, Hrvoje Krešić - N1 i Oriana Ivković Novokmet - Index. Od vladajućih HDZ/HNS političara nije se nitko pojavio.

Za Kosor je nulta točka trebala biti ocjena ustavnosti Lex Agrokora koja još nije provedena. Miljanić je komentirao kako je propuštena šansa da uz pomoć povjerenstva prevlada kroni kapitalizam, jer vladajuća većina izborom svjedoka upravlja radom povjerenstva tako da zapravo ne želi ništa otkriti.

Panenić smatra da postoji širok interes da se nastavi s praksom ortačkog kapitalizma zbog osobne i stranačke koristi, dok je Mrak Taritaš problematizirala činjenicu da je Ante Ramljak, iako to formalno nije - zapravo državni službenik čije ćemo odluke plaćati svi korisnici. Za kraj, Ivo Bićanić kazao je da je vlada odabirom strvinarskog fonda Knightheada, kao ključnog kreditora i partnera, izabrala "šok i razbijanje Agrokora".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.