Slavonci su bijesni, napadaju ih rojevi komaraca. Oglasio se Plenković

Foto: Igor Soban/PIXSELL

SLAVONCI su bijesni zbog nezapamćene najezde komaraca. Rojevi komaraca napadaju ih danima. 

Zbog najezde su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka, od predsjednika vlade RH Andreja Plenkovića zatražili pomoć u dezinsekciji na ovom području u iznosu od pet milijuna kuna.

Apel vladi

"Na području Osječko-baranjske županije godinama se nosimo s problemom najezde komaraca, naročito na poplavnim područjima županije kao što je primjerice područje Kopačkog rita. Poplavno područje Drave i Dunava na površini od približno 30.000 hektara dizanjem razine voda stvara velike površine koje postaju intenzivna legla komaraca", navodi se u uvodu pisma Vladi kojeg potpisuju Anušić i Piližota, i u kojem se upozorava kako bez sustavne i kontinuirane kontrole komaraca na cijelom području Osječko-baranjske županije te tretiranja komaraca u njemu nema kvalitetnog rješenja suzbijanja komaraca kako u Osijeku tako ni na osječko-baranjskom prostoru u cjelini. "Budući da se glavnina spomenutih poplavnih površina i kanalske mreže ne nalazi na području grada Osijeka, slobodni smo zamoliti vas da se konkretnije uključite u rješavanje ove zajedničke javnozdravstvene problematike", ističe se u pismu premijeru koje prenosi Glas Slavonije.

"Molimo financijsku pomoć iz državnog proračuna za 2019. godinu u iznosu od 5.000.000 kuna koja će se doznačiti Osječko-baranjskoj županiji te provedbu mjera dezinsekcije odraslih komaraca na području Osječko-baranjske županije sukladno programima mjera kontrole komaraca dostavljenim jedinicama lokalne samouprave, kao i pripremu budućih larvicidnih tretmana u slučaju novih povećanja vodostaja rijeka Drave i Dunava tijekom 2019. godine", ističe se u pismu premijeru.

Oglasio se Plenković

Cijeli se istok Hrvatske ove godine suočava s pravom invazijom komaraca, a građani ističu kako ovoliki broj letećih napasnika godinama nije zabilježen, a puno bolje nije ni Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

O problemu je jutros na početku sjednice vlade progovorio premijer Andrej Plenković. 

"Vezano uz najezdu komaraca na području Osijeka i Osječko-baranjske županije primili smo zamolbu županije i grada te ćemo naravno reagirati i iznaći financijska sredstva da se pomogne rješavanje problema.

Mi ćemo danas donijeti jednu odluku u kojoj ćemo zadužiti Ministarstvo zdravstva da s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije poduzmu potrebne mjere.

Znam da naši sugrađani u Osijeku i drugim gradovima Slavoniji imaju problema. Osigurat ćemo financijska sredstva da im pomognemo", izjavio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.