ŠKOLE ANKETIRAJU RODITELJE Jeste li vi za školske uniforme?

Foto: Hina, Index

DO 15. VELJAČE zagrebačke škole moraju se očitovati na Bandićev dopis o uvođenju školskih uniformi pa škole među roditeljima provode ankete.

Tako jedna škola u anketi navodi više pitanja, primjerice kako bi "školska odora trebala izgledati", "trebate li pomoć za dizajniranje odore", tko bi sve trebao nositi, samo učenici u nižim razredima, ili svi...

Druga škola pak u anketnom pitanju prepisuje ono što je i Bandić poslao u dopisu te navodi"razlike" između djece pa piše: "Svjesni činjenice da je gotovo u svakom razrednom odjelu moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni, isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za viđenje školske odore u osnovnim školama grada Zagreba. Inicijativa predviđa da se svim učenicima tj. razrednim odjelima vaše škole koji to žele osiguraju u Proračunu Grada Zagreba sredstva za izradu nabave školske odore".


> Šaljite nam na mail desk@index.hr anketno pitanje koje ste dobili od škole vašeg djeteta

 

 

 

Misle da zbog uniformi više neće biti "isključenih iz grupe"

"Svjesni razlike da je gotovo u svakom razrednom odjeljenju moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni, isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanje, tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojim bismo omogućili djeci da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi", stoji u dopisu kojega je potpisao Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport.  Prema navedenom dopisu, svaka škola moći će samostalno dizajnirati odoru, a za one koji je ne mogu sami dizajnirati, osigurat će se stručnjaci za dizajn. U dopisu se također mole sve ravnateljice/ravnatelje da oprezno i s uvažavanjem, pristupe pitanju uvođenja školskih odori u školi "imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenja učitelja, roditelja i učenika.

"Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, osobito u sredinama u kojima je nošenje određenih ukrasa, nakita ili vjerskih simbola dio osobnosti ili znak pripadanja nekoj zajednici", stoji u dopisu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.