Skinheadsi provode najavljene "čistke" po Zagrebu

"MI SMO skinheadsi i tukli smo ga jer je cigan", rekli su policiji nakon uhićenja skinheadsi koji su u siječnju ove godine u Paromlinskoj ulici u Zagrebu pretukli 17-godišnjeg Roma. Četverac koji je zaradio kaznene prijave zbog zločina iz mržnje. Policiji su tad rekli i kako pripadaju "pravoj vojsci ratnika stvorenih da počiste zemlju od smeća, Kineza, cigana, pedera, punkera, Srba i nekršćana" te kako se spremaju novi napadi na manjine grada Zagreba.

> Skinheadsi pretukli maloljetnika u Zagrebu

> Skinheadsi koji su u subotu pretukli 17-godišnjeg metalca prijavljeni zbog zločina iz mržnje

Ta zagrebačka "čistka" očito je nastavljena, a posljednji u nizu napada je onaj koji se zbio u subotu na Dubravkinom putu. U napadu teško ozlijeđeni 17-godišnji B. H. metom skinheadsa je postao jer je metalac. Prije njega je žrtvom skinheadsa bio 15-godišnji reper, kojeg su napali 9. veljače ispred zagrebačke XV. gimnazije.

Napade planiraju preko nekoliko internetskih foruma zatvorenog tipa

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec za Index je rekao kako policija djeluje i preventivno, a ne samo u situacijama poput ove, kad se nešto dogodi pa treba uhititi krivce. Naveo je kako PU zagrebačka, zajedno s gradskom upravom, ima cijeli niz preventivnih programa koji se odnose na alkohol, drogu i nasilje među mladima.

Trude se, kako kaže Borovec, djelovati tako da mladi ni ne postanu "problematične skupine", a one koje se smatra takvima se dodatno nadzire.

Napade skinheadsi navodno planiraju preko nekoliko internetskih foruma zatvorenog tipa, na koje je, prema pisanju Jutarnjeg lista, ulaz moguć samo uz preporuku drugoga skinsa. Ondje objavljuju i novinske članke u kojima ih se spominje te se hvale svojim "pothvatima".

I.M.
Foto: Ilustracija (ABC News)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.