Bjegunci iz Sjeverne Koreje pokazuju znakove izloženosti radijaciji

Foto: Getty Images
 
NAJMANJE četvorica sjevernokorejskih prebjega pokazuju znakove izloženosti radijaciji, objavila je u srijedu južnokorejska vlada, no stručnjaci nisu mogli potvrditi je li to povezano s nuklearnim programom Pjongjanga.
 
Ta četvorica su među 30 bivših stanovnika okruga Kilju, područja u Sjevernoj Koreji u kojem se nalazi postrojenje Punggye-ri za nuklearne pokuse, koje je južnokorejska vlada pregledavala od listopada, mjesec dana nakon što je Pjongjang izveo šesti i dosad najjači nuklearni pokus, rekao je glasnogovornik ministarstva za ujedinjenje Baik Tae-hyun na konferenciji za novinare.
 
Izloženi radijaciji između 2009. i 2013. godine
 
Bili su izloženi radijaciji između svibnja 2009. i siječnja 2013. i svi su u Južnu Koreju pobjegli prije najnovijeg pokusa, rekao je stručnjak iz Istraživačkog centra za atomsku energiju koji ih je pregledao.
 
Dodao je da su radijaciji mogli biti izloženi na više načina i da nijedan prebjeg koji je živio u Punggye-riju nije pokazivao specifične simptome.
 
Sjeverna Koreja izvela je od 2006. šest nuklearnih pokusa, u tunelima duboko ispod planine Punggye-ri, kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i unatoč osudama međunarodne zajednice.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Sjevernu Koreju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Sjeverna Koreja. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.