SIS-ovci opleli po generalu Đukiću: "Doveo je eksperta iz Beograda za rušenje brane"

Foto: icty.org

U SPLITU je nastavljeno suđenje umirovljenom generalu JNA Borislavu Đukiću, optuženom za miniranje i rušenje brane Peruća 1993. godine. Svjedočili su nekadašnji pripadnici SIS-a. Jedan od njih je snimio razgovor Ratka Mladića i Mile Novakovića u kojem se prijeti rušenjem brane i raketiranjem Zagreba. Ne sjeća se Đukića iz tog razgovora, no pamti da se spominjao u nekim drugim.

Brana je minirana sa 30 tona eksploziva. Prema saznanjima svjedoka, samo naređenje za miniranje izdao je Đukić, koji je u to vrijeme zapovijedao motoriziranom brigadom kninskog korpusa na tom području, što obrana spori.

"Đukić daje konkretne zadatke Milanu Korici, zapovjedniku vrličke brigade i Petru Bilobrku, inženjercu. Za samo miniranje zapovjedio je da se prikupi postrojba. Doveo je čovjeka iz Beograda, eksperta za rušenje brane", kazao je svjedok.

Informacije o dopremanju eksploziva hrvatski obavještajci dobili su od više izvora sa terena pa tako i od vojnika i časnika koji su prebjegli na hrvatsku stranu. Sama ideja o miniranju brane, doznali su tako, došla je od lokalnih ekstremista iz Otišića, koji su dopremali eksploziv preko svojih veza iz Like. Vojska je do kraja 1992. godine bila suzdržana po pitanju miniranja brane.

Osim na iskaze svjedoka, tužilaštvo računa i na pravomoćnu osuđujuću presudu pripadnicima srpskih formacija za rušenje brane Peruća. Riječ je o više, niže rangiranih okrivljenika, koji su svojedobno osuđeni u Splitu. I u tom postupku Đukić se spominjao kao jedan od odgovornih za rušenje brane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.