Širenje područja borbe: Od sada Facebook i na svahiliju

SVJETSKI popularna internetska mreža Facebook najavljuje svoje žešće širenje na afrički kontinent tako je napravljena i verzija za govornike svahilija kojih na tom prostoru ima oko 110 milijuna.

Grupa školaraca koji govore taj jezik sastavili su novu verziju, a ona je lansirana uz blagoslov kalifornijske baze tvrtke.  Korištenje ove socijalne mreže raširilo se u proteklih pet godina na području istočne i centralne Afrike gdje većina govornika svahilija i živi, piše BBC.

Žele svahili sačuvati za budućnost

Nakon svahilija na red će doći i hausa verzija za zapadnu Afriku i zulu za južni dio "Crnog kontinenta", Jedan od inicijatora grupe koja je stvorila svahili verziju Facebooka, Symon Wanda, izjavio je kako im je tim činom bio cilj sačuvati budućnost toga jezika. "Najveći postotak korisnika Facebooka su mladi, a oni su budućnost", rekao je Wanda te dodao kako će se oni lakše snalaziti u verziji sa svahilijem nego onoj u kojoj se koristi engleski jezik.

Po nekim procjenama iz Facebooka već 60 posto korisnika sa tog govornog područja koristi verziju na svahiliju, a tek je prošla testnu fazu pa se može očekivati da će se ta brojka još i povećati. Većina govornika svahilija živi u Keniji, Tanzaniji, Ugandi, Kongu, Malaviju, Mozambiku te na otocima u Indijskom oceanu.  Govornici 50 različitih jezika već se mogu pohvaliti sa Facebook verzijom na svom materinjem govoru.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.