Sindikati Podravke protiv sindikalne predstavnice u Nadzornom odboru

SINDIKATI unutar Podravke sukobili su se oko predstavnice radnika u Nadzornom odboru Podravke. Manjinski sindikati su zatražili od Radničkog vijeća smjenu Ksenije Horvat, i imenovanje drugog predstavnika radnika u NO kompanije. Prema stajalištu Martinke Marđetko-Vuković, čelnice Nezavisnog sindikata (NS), i Marijana Slukića, predsjednika Sindikata Podravke (Sinpod), Horvat "ne zastupa interese radnika u tom tijelu, već interese poslodavca". Manjinski sindikati zamjeraju članici NO-a bliskost s uhićenim članovima Uprave i zanemarivanje interesa radnika koji su je postavili.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, sindikati su potpisali sporazum o zajedničkom djelovanje i ističu kako imaju oko tisuću članova. No sindikat PPDIV-a, koji vodi članica NO-a Ksenija Horvat, ima većinu u Radničkom vijeću.

Predstavnica sindikata radila na štetu radnika?

Predsjednica Nezavisnog sindikata, Marđetko-Vuković, komentirala je i uhićenja čelnih ljudi Podravke zbog sumnje u nezakonito preuzimanje dionica tvrtke. "Svima koji su se nezakonito obogatili na račun Podravke, a to im se dokaže, želim da se oduzme sva nezakonito stečena imovina i neka trunu tamo gdje im je mjesto.", oštro je ocijenila Marđetko-Vuković.

Ksenija Horvat je na optužbe manjinskih sindikata odgovorila tvrdeći da su svi članovi NO-a dužni nadzirati poslovanje u interesu kompanije te niti jedna odluka NO-a nije išla na štetu radnika. "Nemoguće je da Radničko vijeće Podravke barata istom količinom informacija kojom baratam ja kao članica NO-a. Mene, uostalom, obvezuje i ugovor kojim sam dužna čuvati poslovnu tajnu", dodala je Horvat.

Sindikat PPDIV-a, koji djeluje u okrilju SSSH-a, ima osam predstavnika u Radničkom vijeću Podravke, a Nezavisni sindikat (dio HUS-a), matični Sinpod i lista Podravkinih branitelja kontroliraju sedam članova RV-a.

Poništena trgovina jednom dionicom Podravke

Prema pravilima Zagrebačke burze, transakcija jednom dionicom Podravke kojom je protrgovano po cijeni od 295.98 kuna je poništena jer je nadzorom uočeno da je transakcija dovela do iskrivljene slike tržišta. Burza može poništiti transakciju kako bi zaštitila javni interes, ulagatelje te pravično i uredno odvijanje tržišnih aktivnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.