Šimonović i Milinović obećali: Jagoda se neće vratiti ocu zlostavljaču

DJEVOJČICA Jagoda, kojoj nakon tri godine života u udomiteljskoj obitelji prijeti povratak kući ocu silovatelju, možda će ipak izbjeći najgore. "Jagodin je slučaj šokantan i učinit ću sve što je u mojoj moći da ni u jednom trenutku ne postoji mogućnost da se vrati ocu" rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović te dodao da neće dopustiti daljnje zlostavljanje te djece.

Prema riječima Darka Milinovića, ministra zdravstva i socijalne skrbi, nadležni centar za socijalnu skrb danas je poslao hitan zahtjev Općinskom sudu za produljenje Jagodina smještaja kod udomitelja, prenosi Jutarnji list.

Ministar Milinović je najavio da je prioritet njegova ministarstva sada spasiti Jagodina brata Ivicu, koji još uvijek živi kod oca zlostavljača i za kojeg je djevojčica izrazila sumnju da trpi zlostavljanje. "Apsolutno ćemo sve učiniti da istražimo i slučaj mogućeg zlostavljanja brata", obećao je ministar.

Ministar Milinović je iskazao svoje uvjerenje da će sud udovoljiti zahtjevu centra te da će djevojčica Jagoda biti sigurna, ali i da će se u godinu dana razotkriti i procesuirati zlostavljanje njezina mlađeg brata.

Jelavić: Povratak djevojčice u obitelj se mora spriječiti

Podsjetimo, djevojčica je prije tri godine smještena u udomiteljsku obitelj jer se sumnjalo da je otac seksualno zlostavlja. Međutim, budući da je sud njezina oca oslobodio optužbe za silovanje sada devetogodišnje djevojčice, ona bi sad mogla biti vraćena nasilnom ocu.

Oca je sud oslobodio optužbe jer djevojčica tijekom suđenja nije dovoljno jasno izrekla tko ju je silovao. Ipak, djevojčica je nedavno svojoj psihologinji poslala pismo u kojem je napisala da se ne želi vratiti u svoju obitelj te da otac vjerojatno zlostavlja i njezina četverogodišnjeg brata.

Prema riječima Mile Jelavić, pravobraniteljice za djecu, povratak djevojčice u obitelj se mora spriječiti. Centar za socijalnu skrb će produljiti smještaj kod udomitelja zbog nedovoljne kompetencije roditelja. Također, pri odluci o povratku djevojčice obitelji veliku će važnost imati i njezina volja, a devetogodišnjakinja je naglasila da se ne želi vratiti nasilnom ocu.

Kao i u slučaju zlostavljanog dječaka u Bjelovaru, na društvenoj mreži Facebook je proradila savjest građana. Grupa imena Podrška maloj Jagodi!! Spasimo dijete od silovatelja! zasad ima 5.693 člana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.