Simo Dubajić pod istragom zbog likvidacije 13.000 zarobljenika na Kočevskom rogu

PROTIV 86-godišnjeg Sime Dubajića, državljanina Srbije, koji je 1990. godine u intervjuu za beogradski  tjednik Svet priznao sudjelovanje u likvidacijama 30.000 ratnih zarobljenika, hrvatsko državno odvjetništvo zatražilo je istragu te raspisivanje međunarodne tjeralice.

Dubajić, koji je rodom iz Kistanja pored Knina, tereti se za izdavanje zapovjedi, kojom je na Kočevskom rogu u Sloveniji ubijeno najmanje 13.000 ratnih zarobljenika između 26. svibnja i 5. lipnja 1945. godine, stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

On je u to vrijeme zapovijedao mehaniziranim odredom 4. armije jugoslavenske vojske. Njegovo izručenje Hrvatskoj nije baš izgledno, kako je on građanin Srbije, no moguće je da bi čitav slučaj njegovog kaznenog progona moglo preuzeti srpsko pravosuđe, na temelju sporazuma iz 2007. godine, koje su potpisali hrvatsko i srpsko tužiteljstvo.

U Hrvatskoj je protiv njega podnesena i optužnica, kojom ga se teretilo za terorizam, odnosno organiziranje postavljanja barikada na ceste 1990. godine i organiziranja straža koje su pucale po civilima. Ta je optužnica protiv njega podignuta još 1993. godine, a podnijelo ju je karlovačko vojno državno odvjetništvo.

K.S.
Foto: destinacije.com

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.