Šest zemalja izgubilo pravo glasa u Općoj skupštini UN-a

Ilustracija: EPA

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je u jučer objavljenom pismu potvrdio da je šest zemalja izgubilo pravo glasa u Općoj skupštini UN-a, koja se sastoji od predstavnika 193 zemlje članice. Venezuela, Libanon, Južni Sudan, Dominika, Ekvatorijalna Gvineja i Gabon su izgubili pravo glasa jer su kasnili sa svojim plaćanjem doprinosa proračunu UN-a. 

Gabon trenutno ima predstavnika u Vijeću sigurnosti koji će odraditi dvogodišnji mandat i ova odluka glavnog tajnika se ne odnosi na njegovo pravo glasa. Povelja UN-a navodi da pravo glasa gube one članice čija su dugovanja jednaka ili premašuju iznos njihovih doprinosa za prethodne dvije pune godine, piše Associated Press

Tri afričke zemlje dobile izuzeće

Međutim, Općoj skupštini se daje ovlast da odluči "ako je neplaćanje uzrokovano faktorima koji su izvan kontrole članice", pa u tom slučaju zemlja može sačuvati svoje pravo glasa. Tako je Opća skupština odlučila da će tri afričke zemlje koje kasne s plaćanje - Komori, Sveti Toma i Princip te Somalija - moći zadržati svoja glasačka prava. Prošle godine je tim trima zemljama također odobreno isto izuzeće. 

Glavni tajnik je u pismu naveo i minimalne doprinose koje kažnjene zemlje moraju uplatiti kako bi bila vraćena njihova prava. Doprinosi koje kažnjene zemlje moraju uplatiti iznose: 76.244.991 dolara za Venezuelu, 1.835.303 dolara za Libanon, 619.103 dolara za Ekvatorijalnu Gvineju, 196.130 dolara za Južni Sudan, 61.686 dolara za Gabon i 20.580 dolara za Dominiku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.