Separatistički čelnik se nakon 7 godina vraća u Španjolsku: "Vraćam se iz egzila"

Foto: EPA

Katalonski separatistički čelnik Carles Puigdemont je danas najavio da će se nakon sedam godina egzila vratiti u Španjolsku gdje će vjerojatno biti uhićen zbog pokušaja proglašenja neovisnosti svoje regije 2017. godine. Njegovo uhićenje i potencijalno pritvaranje prije suđenja moglo bi obnoviti napetosti u Kataloniji i naštetiti krhkoj vladajućoj koaliciji predvođenoj socijalistima koja ovisi o Puigdemontovoj stranci Junts u donošenju zakona. 

Junts je podršku vladi premijera Pedra Sancheza uvjetovao zakonom o amnestiji koji je španjolski parlament odobrio u svibnju. On je omogućio Puigdemontov povratak iz Belgije poništivši pravne procese protiv stotina separatista koji su bili dio ilegalnog referenduma o neovisnosti Katalonije. 

"Sudjelovat ću na sutrašnjoj sjednici"

No, španjolski Vrhovni sud prošli je mjesec presudio da se ta amnestija ne može odnositi na optužbu protiv Puigdemonta za pronevjeru te da stoga tjeralica i dalje vrijedi. On usprkos tome želi biti u katalonskom parlamentu na prisezi novoga čelnika regije nakon izbora u svibnju na kojima je Puigdemont bio drugi. 

Puigdemont je danas rekao da će se držati svoje riječi i da će u četvrtak biti u Barceloni. "Započeo sam svoj put povratka iz egzila", napisao je na platformi X, dodavši da će sudjelovati na sutrašnjoj sjednici na kojoj će čelnik Katalonije postati socijalist Salvador Illa, čime će završiti više od desetljeća duga vlast separatista. 

Puigdemontovi pobornici planiraju se okupiti u četvrtak u Barceloni pred regionalnim parlamentom. Ni on ni stranka Junts ne žele otkriti je li on već ušao u Španjolsku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.