Senat: Studenti, prekinite blokadu!; Studenti FPZG-a prvi skinuli gaće

SENAT Sveučilišta u Zagrebu na svojoj je izvanrednoj sjednici usvojio danas Zaključke Rektorskog zbora donesene 28. travnja te donio odluku u sklopu koje izražava stav da pod hitno treba izmijeniti sustav financiranja visokog obrazovanja, ali istovremeno apelira na studente da smjesta okončaju blokadu fakulteta.
 
"Senat ističe kako je nužno odmah pristupiti izmjeni zakonske regulative i sustava financiranja visokog obrazovanja u skladu sa zaključcima Rektorskog zbora", stoji u prvoj točci odluke. Nastavljaju kako je "za uspjeh inicijative iz točke 1. potrebna konstruktivna komunikacija svih onih koji žele sustavne promjene, te stoga na raspravu poziva sve zainteresirane subjekte, posebno nastavnike i studente." U preostale tri točke odluke stoji:

"Ne smiju biti ugrožene ili narušene akademske slobode i djelovanje drugih članova"

"Pravo je svakog člana akademske zajednice slobodno izraziti svoje stajalište koristeći zajamčenu akademsku slobodu, no Senat smatra kako pritom ne smiju biti ugrožene ili narušene akademske slobode i djelovanje drugih članova. Nastava na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu mora se odmah uspostaviti, a ona neodržana mora se nadoknaditi. Senat ne podržava metodu blokade nastave i apelira na studente da ne ometaju njezino odvijanje.
Senat Sveučilišta u Zagrebu zadužuje Rektorski kolegij u širem sastavu i rektora da u okviru svojih ovlasti poduzmu sve potrebne korake u provođenju ove odluke Senata", navodi se u priopćenju Senata koje potpisuje rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Upozoravaju i kako se posebna pažnja mora usmjeriti i na rješavanje otvorenih pitanja kojim je sustav visokog obrazovanja dodatno opterećen, između ostalog i na: "pronalaženje dugoročnog rješenja kojim će se definirati sustav financiranja istraživačkog rada čiji su integralni dio i doktorski studiji, rješavanje situacije u kojoj je tijekom posljednjih godina izraženo izrazito zaostajanje ulaganja u kapitalne investicije i infrastrukturu Sveučilišta u Zagrebu" te "hitno uključivanje Republike Hrvatske, a time i svih hrvatskih visokoobrazovnih institucija, u međunarodne mreže i konzorcije, posebno programe mobilnosti studenata i nastavnika, te općenito razvijanje međunarodne suradnje".

Napominju i da je svaka daljnja strategija razvijanja i poboljšavanja sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj u dugoročnom razdoblju nemoguća bez objedinjavanja svih aspekata zastupljenih u sustavu. U tom smislu, ističu, "Sveučilište u Zagrebu zadržava stav kako je važno da što prije započnu konstruktivni razgovori u kojima će sudjelovati svi sudionici sustava visokog obrazovanja, kako bi se stvorila dugoročna strategija".

FPZG prvi odustao

Na plenumu održanom danas na Fakultetu političkih znanosti studenti novinarstva i politologije izglasali su prekid blokade na svome fakultetu. Danas nije bilo spomena odluke Rektorskog zbora prema kojoj se Senat danas ravnao u svojoj odluci da se nastava mora uspostaviti.

Od prvoga je dana bilo jasno da politolozi i novinari nisu najbolje pohvatali konce u organizaciji blokade, čemu svjedoči i činjenica da su pozvali studente Filozofskog fakulteta da im pomognu osvojiti vlast. Četvrta godina i apsolventi politologije u samom su se startu protivili blokadi jer su se pribojavali da će im se ispitni rokovi odužiti na ljeto, a znakovito je i da je Ivan Bota, šef Studentskog zbora u Zagrebu vodio prilično jaku kampanju protiv blokade.

U nekoliko dana inicijativa studenata za besplatno obrazovanje gubila je pristaše na FPZG-u da bi danas konačno odlučila predati fakultet dekanu Vlatku Cvrtili, koji je odmah podržao blokadu svojevoljno im predavši fakultet.

"Blokada nam je nametnuta"

Student Fakulteta političkih znanosti po imenu Ante Milas izvijestio je predvečer o prekidu blokade i o povjeravanju pregovara oko školarina na Studentski zbor. Ujedno su napomenuli da su zadnjih dana bili svojevrsne žrtve studenata Filozofskog fakulteta:

"U ponedjeljak studenti započinju s radom na osnivanju Studentskog vijeća i Odbora koji će razrađivati problematiku studenata Fakulteta političkih znanosti i za čije rješenje će se zalagati Studentski zbor FPZG-a. Ovime putem želim naglasiti da mi ne prekidamo prosvjed već nastavljamo u zalaganju na ostvarenju naših ciljeva našim načinom za kojega smatramo da je konstruktivniji od 'blokade' koju su nametali studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu", navode politolozi.

"Blokada na našem Fakultetu je potaknula studente da se osvijeste i založe za rješavanje svojih problema. Studenti FPZG-a nastavljaju s radom u ponedjeljak 4. svibnja 2009. u 18h u dvorani A Fakulteta političkih znanosti. Prekidom blokade ujedinili su se svi studenti našeg Fakulteta i nadamo se da će svi sudjelovati u radu Studentskog vijeća i Odbora. Ovime nismo prekinuli rad, već smo započeli s ozbiljnim radom na rješavanju naših problema. Nadamo se da ćemo ih u budućnosti uspješno rješavati. Blokadom smo pokazali da, ukoliko se ne ispune naši zahtjevi, imamo sredstva da se za njih izborimo!", beskompromisno poručuju.

"Slobodni filozofi": Ako budete šikanirali nekoga od nas ili profesora koji se s nama solidariziraju...

Istovremeno, studetni jedanaest dana blokiranog Filozofskog fakulteta poručili su u izjavi za medije na Blogeru da se neće libiti daljnje solidarizacije ako netko od njihovih kolega bude ispaštao zbog blokade.

"Deklarativno nam se atestira pravo na protest, ali samo kao praznu kazališnu gestu i performans. Od samoga se početka osporava relevantnost i razumljivost artikulaciji političkog i društvenog cilja kojemu protest treba priskrbiti vidljivost. Ono što nam se poručuje jest: imate pravo dizati glas, ali vaše glasanje neće imati status suvisloga govora. Druga stvar koja je od presudne važnosti za vladajuće birokrate jest da protest bude kratak i bez osjetnih posljedica po daljnje funkcioniranje administrativnog aparata kojime upravljaju.

Da je tomu doista tako pokazuje sve otvorenije spominjanje „represivnih mjera“ protiv onih koji su počinili grijeh i demokratsko pravo na protest shvatili ozbiljno. Iza kulisa i službene fasade demokratske dobrohotnosti stvari su još kudikamo eksplicitnije, a pritisci na studente, asistente i profesore bliži razini otvorenoga psihološkog rata. Poručujemo da se nećemo dati zastrašiti tim igricama, niti ćemo dopustiti da bilo koji od naših kolega bude razapet i demonstrativno žrtvovan jer je ustao u ime svih. Logika demonstrativnoga javnog kažnjavanja ima dugu povijest kao sredstvo pacifikacije i zastrašivanja širokih slojeva. Njezina je svrha ušutkati one koji bi se mogli usuditi ustati u obranu javnih interesa, a protiv interesa elita. Jedan aspekt ove akcije je i podsjetnik na činjenicu da povijest otpora protiv tih strategija ušutkivanja teče paralelno s ovom prvom. U slučaju da nakon svršetka ove akcije netko od naših kolega ili solidarnih profesora bude šikaniran i kažnjavan zbog svojega angažmana, nećemo se libiti krenuti u daljnje akcije solidarnosti. Ako smo i slabiji u ovoj priči, nećemo pristati na svođenje na apsolutnu nemoć", navode na Blogeru.

A.B./I.Kri.
Foto: Boris Kovačev, Milivoj Keber (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.