Šef smjene granične policije na Bregani: Covid-potvrde ubrzavaju prelaske granice

Screenshot: HRT

NA HRVATSKIM graničnim prijelazima tijekom cijelog dana je pojačan promet, a od jučer se za prijelaz granice primjenjuje covid-potvrda, što ubrzava prelazak, rekao je u četvrtak u Dnevniku HTV-a šef smjene Postaje granične policije Bregana Nikola Jelić.

"Od jučer se za ulaz u Hrvatsku primjenjuje covid-potvrda, no putnici iz Europske unije dolaze još uvijek i s negativnim PCR i antigenskim testovima ili potvrdama da su preboljeli covid. Ima i onih koji dolaze s potvrdama koje su slične našoj covid-potvrdi, a koja ima QR kod, što nam ubrzava proces", istaknuo je Jelić.

Upitan jesu li covid-potvrde povezane sa sustavom Enter Croatia, Jelić je pojasnio kako bi bilo dobro da putnici prilikom logiranja na sustav Enter Croatia, nakon što upišu svoje podatke, to i uploadaju, da bi se prilikom granične kontrole to također moglo vidjeti.

Ističe da bi to svakako ubrzalo proces granične kontrole.

Od ponoći do četvrtka kasno popodne u Hrvatsku je preko graničnog prijelaza Bregana ušlo više od 12.000 putnika, potvrdio je šef smjene Postaje granične policije Bregana.

Uvjeti prelaska granice ovise o državi u koju se putuje, a sustav covid-potvrda trebao bi zaživjeti na području cijele EU od 1. srpnja

Osim na Bregani, i na graničnom prijelazu Macelj danas su bile kolone automobila, a sve veći priljev gostiju je i na graničnom prijelazu Rupa.

EU digitalne covid-potvrde

O uspješnoj uspostavi Hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne covid-potvrde u srijedu je izvijestio potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Od 1. lipnja sedam država EU odlučilo je povezali se s EU pristupnikom te su počele izdavati prve digitalne potvrde, a uz Hrvatsku, to su i Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Poljska.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH integriralo je validaciju potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te uspostavilo poveznicu sa sustavom Enter Croatia.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.