VIDEO ISPOVIJEST ŠEFA SPLITSKIH VATROGASACA "Uspjeli smo izbjeći katastrofu"

Foto: Hina

IVAN KOVAČEVIĆ, zapovjednik JVP Split, u pet dana spavao je tri sata. I pojeo i popio za jedan, maksimalno dva obroka. Danas je iznio svoje impresije o borbi s vatrenom stihijom koja je poharala Split i okolicu.

"Uvijek se može nešto naučiti, uvijek ima nekih malih rupa, ali je najvažnije da sustav zaštite i spašavanja nije zakazao. Iako sam bio u određenim trenucima skeptičan, ispostavilo se da sustav funkcionira izvrsno. U roku od 48 sati cijeli grad se vratio u normalu. Sustav je podignut u najkraćem mogućem roku, za 12 sati imali smo vatrogasce iz cijele Hrvatske. Komunikacija je bila dobra koliko je mogla biti dobra. Ovo je bila izvanredna situacija i boljeg od ovoga, po mom mišljenju, nema", kazao je Kovačević.

"U 40 minuta požar je poharao 5 i pol kilometar u dužinu i 3 i pol kilometra u širinu"

Požar, koji je poharao sedam naselja i stigao do pregrađa Splita te tako obuhvatio područje od 16 kilometara, sve je iznenadio.

"Ovo je bilo više od elementrne nepogode. Za ovako nešto nitko ne može biti spreman. Požar je za 40 minuta prešao pet i pol kilometara u dužinu i tri i pol kilometra u širinu. Sretni smo što se zapovjedni sustav nije raspao i što nema poginulih. Vremena za evakuaciju nije bilo. Da su se ljudi evakuirali, bilo bi gore nego u Portugalu, izgorile bi stotine kuća i bilo bi mrtvih", smatra Kovačević.

"Napravili smo najviše što smo mogli"

Pojasnio je i kako je požar prebacivao vatrogasce, koji su se nekoliko puta našli u okruženju i jedva se spasili.

"Nagibi su bili od 30, 40 stupnjeva. Borovi visine 20 metara i plamen od 100 metara, tu ljude ne možete poslati. Ne postoji tehnika koja to može riješiti. Radili smo s asfaltiranih cesta, spašavali kuće. Požar nije imao frontu, pa se događalo da ga na jednom dijelu ugasimo, a on se prebaci 400 metara dalje. Grančice duge 20 centimetara vjetar je nosio 300, 400 metara. U tri navrata po 20-ak vatrogasaca se našlo u okruženju. Uspjeli smo izbjeći katastrofu, ali je dosta opreme izgorjelo. Ovo je jedna velika katastrofa na koju nitko ne može biti spreman. Napravili smo najviše što smo mogli. Cijeli sustav", kazao je Kovačević.

"Civilna zaštita i vojska ne gase požar"

Novinari su ga pitali i oko uloge civilne zaštite i vojske.

"Civilna zaštita služi kao pomoć u ovakvim akcijama, ali ne u samom gašenju. Ni zaštita ni vojska ne gase. To je kompleksan posao, vatrogasci imaju obuku, posebnu opremu. Jedino ga oni mogu gasiti. Civilna zaštita i vojska potrebni su za saniranje. Vojsku smo imali kada nam je trebala. Donio sam odluku s ministrom Krstičevićem, a vojska nam nije mogla pomagati to popodne kada je došla. S tim se ministar složio. Uvjeti su se stvorili sutra ujutro. Imali smo i stanovništvo, i HGSS, i Crveni križ. Njih smo ubacili u igru tek sutradan. Inače bi nastao kaos. S ljudima treba rukovoditi, treba im oprema, trebaju biti osposobljeni. Nisu obučeni za taj posao. Ovo je bio takav požar da smo mi u pojedinim trenucima spašavali sami sebe. Bili smo u defanzivi, spašavali smo što se spasiti dalo", otkrio je Kovačević. 

U dogovoru s ministrom Damirom Krstičevićem donio je odluku da se na požarišta ne vodi vojska. Spašavali su se stambeni objekti, šuma se nije gasila.

"Imali smo problema s građanima zbog njihove velike želje da nam pomognu"

Građani su veliki dio terena sami morali braniti. Evo što je Kovačević rekao.

"Drago mi je da su se građani organizirali. Imali smo i malih problema zbog njihove želje da pomognu. Bili su tu kada nam je pomoć bila potrebna. Donosili su nam vodu, sendviče. Još uvijek nam odrađuju dobar dio posla", kazao je. 

JVP Split ima inače u svom sastavu 20-ak vatrogasaca manje nego što bi trebao imati po procjeni ugroženosti. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara najavio je da će pojačati financiranje vatrogastva.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.