Šef odvjetničke komore: Odvjetnici trpe štetu u svakom mjesecu bez ročišta

Screenshot: Nova TV

Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK), govorio je za Dnevnik Nove TV o utjecaju bijelog štrajka sudaca na odvjetnike.

Travaš veli kako odvjetnici i stranke trpe posljedice još od mjera upozorenja prošle godine i štrajka pravosudnih službenika i namještenika. 

"Odvjetnici kao kolege uvijek su podržavali suce u poboljšanju njihovih materijalnih uvjeta i plaća, ali i uvjeta rada. Neke sudnice još od potresa doista nisu reprezentativne i dostatne da bi suci u njima mogli obavljati djelatnost. Međutim, nama odvjetnicima je prvo u fokusu interes stranaka.

Mjere upozorenja su počele i mi smo još u petak počeli dobivati obavijesti o odgodama ročišta. To je kolegijalno i tako treba biti jer se time štedi novac stranaka i vrijeme odvjetnika. Neki suci su već odredili nova ročišta, kako je i bila preporuka predsjednika Vrhovnog suda, a neki su to propustili učiniti pa ih molim da u najkraćem mogućem roku zakažu nova ročišta", rekao je Travaš za Dnevnik Nove TV.

"Odvjetnici žive od ročišta i zastupanja stranaka"

Travaš kaže kako odvjetnici obavještavaju stranke čim prime obavijest o odgodi ročišta. "Naravno da ljudi nisu sretni jer i ovako neke stvari čekaju po šest mjeseci, godinu dana", rekao je.

Upitan koliko će financijski odvjetnici pretrpjeti ovim štrajkom, Travaš odgovara kako odvjetnici žive od ročišta i zastupanja stranaka. "Svaka odgoda koja se broji u mjesecima, znači da taj mjesec odvjetnici nemaju prihoda, a imaju obveze i svaki mjesec moraju platiti što moraju. Svaki mjesec koji se ne radi, ako nema ročišta i zastupanja stranaka je šteta odvjetnicima", kaže Travaš.

Adekvatne plaće kao jamac neovisnosti

Šef Hrvatske odvjetničke komore naglasio je kako odvjetnici zaista podržavaju da suci imaju materijalne uvjete kako im i priliči. Tvrdi da to jamči neovisnost sudaca.

"Ali apeliramo na obje strane, kao i prošle godine, tako i sada, da sjednu za stol i što prije postignu jedan dogovor", kazao je Travaš za Dnevnik Nove TV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.