SDSS-ovac prevario sabor i uzeo 19 tisuća kuna za lažne troškove?

Foto: Hina

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv bivšeg zastupnika SDSS-a Dragana Crnogorca.

Varao na putnim nalozima, oštetio proračun za 19 tisuća kuna

DORH ga sumnjiči da je, dok je bio saborski zastupnik, varao na putnim troškovima i tako oštetio državu za 18.678,53 kuna. Crnogorac je bio zastupnik u saboru od listopada 2012. do kraja 2015. godine. 

Prema optužnici, Crnogorac je od 10. prosinca 2012. do 23. rujna 2015., s ciljem da se materijalno okoristi, kao saborski zastupnik u više navrata podnosio obrasce za obračun putnih troškova u kojima je lažno navodio da na sjednice dolazi vlastitim vozilom.

Troškove mu plaćala udruga Zajedničko vijeće općina Vukovar, a on uzimao novac od sabora

DORH u optužnici navodi da je na sjednice zapravo dolazio vozilima jedne udruge, a riječ o udruzi Zajedničko vijeće općina Vukovar koja je osnovana na temelju Erdutskog sporazuma, a njenu skupštinu čine vijećnici koji u dvije najistočnije županije budu izabrani na izborima. Jasno je kako je riječ u pravilu o zastupnicima SDSS-a, a da udruga funkcionira kao produženo tijelo Pupovčeve stranke.

Zajedničko vijeće općina je Crnogorcu na korištenje dalo automobil i sve je troškove korištenja tog automobila podmirivala ta udruga. 

DORH navodi da je Crnogorcu sabor, ne sumnjajući u opravdanost i vjerodostojnost predanih obračuna putnih troškova, kroz navedeno razdoblje odobrilo i isplatilo iz državnog proračuna Republike Hrvatske ukupan iznos od 18.678,53 kuna koji si je SDSS-ovac prisvojio i tako oštetio državni proračun.

Crnogorac uhljebljen u državnoj firmi bez natječaja

Inače, kako smo već pisali početkom godine, Crnogorac je zbrinut i nakon što je prestao biti saborski zastupnik. S obzirom na to da, kako je već poznato, trojica SDSS-ovih zastupnika u saboru bespogovorno dižu ruke za Plenkovićevu vladu, tako su zbrinuti i SDSS-ovi stranački kadrovi, zajedno s brojnim HDZ-ovcima i HNS-ovcima koji su preplavili državna poduzeća.

Isto, jasno, vrijedi i za Crnogorca. 

On je krajem 2017. bez natječaja dobio posao savjetnika direktora u državnoj tvrtki PSP-Podzemno skladište plina, koja je u vlasništvu Plinacra. Tvrtka ima sjedište u Zagrebu, a skladišta plina nalazi se u mjestu Okoli u Sisačko-moslavačkoj županiji. Godišnji prihod tvrtke iznosi oko 180 milijuna kuna. Crnogorac je po struci profesor tehničkog obrazovanja i tehničkog crtanja, a u PSP-u ističu da je imenovan na temelju dosadašnjeg iskustva i spominju da je bio član Savjeta za razvoj grada Vukovara. 

Plaća najmanje 10 tisuća kuna

Iz PSP-a su nam, kada smo ih upitali o zapošljavanju Crnogorca, odgovorili da je on "od Vlade RH imenovan član Savjeta za razvoj grada Vukovara, sadašnji savjetnik za gospodarski razvoj jedinica lokalne samouprave četvorici načelnika općina te saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina u razdoblju od 2012. do kraja 2015. godine".

Na pitanje zašto je imenovan bez natječaja, u PSP-u kažu kako natječaj za to radno mjesto nije potreban jer direktor ima ovlasti sam odabrati savjetnika. 

Nisu nam dali ni podatak o visini plaći, mada procjenjujemo kako se radi o najmanje 10.000 kuna mjesečno, s obzirom na to da se za njegovog prethodnika pisalo da je imao 12.000 kuna. Na upit o visini Crnogorčeve plaće odgovorili su nam da je riječ o poslovnoj tajni, koja vrijedi za "sve ostale djelatnike tvrtke Podzemno skladište plina, ali i za sve ostale građane, spomenuvši Zakon o zaštiti osobnih podataka. Kako savjetnik direktora državne tvrtke nije dužnosnik, na njega se ne odnosi obaveza objavljivanja mjesečne plaće". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.