SDP-ovac Klarin uputio otvoreno pismo Kujundžiću

Foto: Hina

SABORSKI zastupnik i načelnik Općine Tisnog Ivan Klarin, potaknut najnovijom odlukom Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije da se od 1. rujna ukida dežurstvo doktora specijalista hitne medicinske pomoći u ispostavi tog zavoda u Tisnom, poslao je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću otvoreno pismo.

Pita ga moraju li "uistinu biti građani drugog reda" te podsjeća da je otok Murter odlukom Vlade 2011. godine u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Tisnom dobio dežurstvo tima T1 hitne medicinske pomoći 365 dana u godini i 24 sata na dan s obzirom na analizu broja hitnih intervencija i udaljenost od Opće bolnice u Šibeniku.

Apsurdnost i brutalnost


"Vaš prethodnik, bivši ministar Dario Nakić, političkom odlukom je tim T1 iz Tisnog prebacio u Vodice, a u Tisnom je novim ustrojem odredio tim T2 - medicinskog tehničara i vozača bez doktora medicine specijalista hitne medicine, i to na otoku koji ima 6000 stanovnika, a u vrijeme turističke sezone na području dviju otočnih općina boravi 30.000 ljudi", ističe Klarin.
Također ističe da je otok Murter od šibenske Opće bolnice udaljen 40 kilometara, a Vodice 13 kilometara.

"To nije spriječilo apsurdnost i brutalnost političke odluke da se tim T1 prije dvije godine prebaci u potpuno neadekvatan prostor u Vodicama, koji ne udovoljava niti jednom standardu, a ni pravilniku Vašeg ministarstva. Iako je bivša gradonačelnica Vodica tada najavljivala da će se ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Vodicama premjestiti u za to primjeren prostor, vidimo da od toga nema ništa", stoji u otvorenom pismu.

"Poštovani ministre, kao čelnik ove jedinice lokalne samouprave, mlad čovjek i roditelj, pitam Vas biraju li naši građani i turisti od 1. rujna ove godine, na primjer, srčani udar, alergijsku reakciju i slično, samo subotom i nedjeljom, kada je na raspolaganju doktor specijalist", ističe Klarin.

Smatra da je riječ o politizaciji hrvatskog zdravstva.

Tragedija i politizacija

"Iz centra Zagreba, ne gledajući i ne videći kako žive ljudi na otocima, donošenje najnovije odluke o radu doktora specijalista hitne medicine samo vikendom još je jedan od primjera tragedije i politizacije hrvatskog zdravstva. Pitam Vas, da živite na našem otoku, kako biste se osjećali da znate da Vam je liječnik u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu dostupan isključivo vikendom. Kako biste se osjećali kada biste bili svjedoci da se transport unesrećene osobe iz vozila tima T2 u tim T1 obavlja na državnoj cesti, na predjelu između Vodica i otoka Murtera? Pitam Vas je li to pravedno s obzirom na to da ne možemo odlučivati kada će nam trebati hitna medicinska pomoć", stoji među ostalim u otvorenom pismu Klarina ministru zdravstva.

Inače, zbog najave ukidanja hitne pomoći na Murteru u travnju prošle godine, na poticaj Ivana Klarina na jadranskoj magistrali kod Kapele organiziran je prosvjed tijekom kojega je promet bio blokiran pet minuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.