SDP: U parku prirode nema mjesta kamenolomu, uništit će prirodu

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

SABORSKA zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora poručila je danas da u Siljevcu na Ivanščici, u budućem parku prirode, nema mjesta kamenolomu te zatražila stajalište vlade o tom slučaju.

Na rubnom području uz Ivanec obavljaju se istražne radnje, bušenja i sondiranja radi otvaranja kamenoloma na šumskom području Veliki Siljevec u Općini Budinščina u Krapinsko-zagorskoj županiji. Riječ je o području koje bi u budućnosti trebalo biti sastavni dio parka prirode Ivanščica,

"Dobronamjerno upozoravam premijera na moguću devastaciju u Varaždinskoj županiji, s obzirom na to da je eksploatacija kamena predviđena na površini od 44 hektara, odnosno 600-tinjak metara od naselja Ivanečka Željeznica. Sve to nalazi se u srcu ekološke mreže NATURA 2000, kao i budućeg parka prirode Ivančica, čija je procedura za proglašenje u tijeku", ističe Antolić Vupora.

Tema koja se tiče brojnih građana

Dodaje kako se radi o temi koja se tiče brojnih građana koji traže odgovore na pitanja kada su i na čiju inicijativu pokrenute istražne radnje za otvaranje kamenoloma i u kojoj su trenutno fazi.

"Tu je i ključno pitanje zadovoljava li otvaranje kamenoloma sve ekološke propise i standarde", naglašava saborska zastupnica.

Potencijalna invazivna proizvodnja će uništiti šumski prostor, zaprašiti i onečistiti prirodu i tako onemogućiti razvoj bilo kakve vrste turizma i ekološke proizvodnje, ali i potaknuti iseljavanje stanovništva s tog područja, upozorava Antolić Vupora.

Osim toga, eventualno miniranje moglo bi imati pogubne posljedice na podzemne izvore vode na Ivančici, što bi bila katastrofa epskih razmjera, kaže Antolić Vupora, koja je nedavno sa stranačkim kolegom i načelnikom Općine Maruševec Marijom Klapšom potpisala peticiju protiv otvaranja kamenoloma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.