SDP predstavio program: "Opet ćemo otvoriti Jabuku"

Foto: Hina

ZATVARANJE odlagališta Jakuševec, smanjenje gradskog prireza za šest posto, ponovno otvaranje kluba Jabuka i izgradnja Jarunskog mosta neka su od obećanja iz SDP-ova izbornog programa za Grad Zagreb, koji je u četvrtak predstavljen javnosti. 

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović najavio je donošenje novog strateškog plana razvoja grada, novog GUP-a i prostornog plana, zaustavljanje prodaje nekretnina poput Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina, izgradnju Jarunskog mosta, proširenje mreže tramvajske pruge, nove javne garaže....

Za "korupciju, pogodovanje i krađu novca iz gradskog proračuna" Klisović je na konferenciji za novinare prozvao sadašnju gradsku vlast i njezine kandidate na izborima - Jelenu Pavičić Vukičević (MB 365) i Davora Filipovića (HDZ).

Predsjednik stranke Peđa Grbin ustvrdio je kako oni danas "degutantno" tvrde da su rješenje za probleme koje su stvarali proteklih 20 godina.

"To su ljudi iz HDZ-a i stranke MB 365, koji su u Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj do savršenstva razvili model honoriranja odabranima, model koji je za većinu građana teret i uteg", poručio je Grbin na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen SDP-ov izborni program za lokalne izbore. 

A u njemu SDP-ovci najavljuju zaustavljanje namještenih javnih natječaja, pogodovanja i preplaćivanja projekata, koji su obilježili sadašnju vlast.

Najavljuju pravi rebalans

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Dina Vasić najavila je konsolidaciju gradskog duga, koji službeno iznosi 1.3 milijarde kuna, a neslužbeno 10 milijardi kuna. Vasić je najavila "pravi rebalans", a zatim nove modele upravljanja gradskim novcem, uvođenje riznice te povlačenje novca s međunarodnog tržišta kapitala. Gospodarstvenicima je obećala bolju poslovnu klimu, smanjivanje fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i prireza s 18 na 12 posto.

Kao kuriozitet svim ženama obećala je pristup besplatnim higijenskim potrepštinama u javnim ustanovama, nultu toleranciju na nasilje te izgradnju kriznih centara i sigurnih kuća za žrtve nasilja.

Drugi kandidat za Klisovićeva zamjenika Renato Petek najavio je otvaranje Centra kreativnih industrija na Velesajmu, gdje će dovesti kulturnjake, dok će alternativcima ponovno otvoriti klub Jabuku.

U SDP-ovu izbornom programu je i uvođenje jednosmjenske nastave u zagrebačke škole, tu su i besplatne pripreme maturanata, programi cjeloživotnog obrazovanja, izgradnja hospicija, domova za umirovljenike i dnevnih boravaka u mjesnim organizacijama.

Što se pak tiče gospodarenja otpadom, Petek je najavio zatvaranje Jakuševca, otvaranje zone kružnog gospodarenja otpadom, micanje kanti s ulica te izgradnju "podzemnih pametnih spremnika".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.