Sauchi je iz kabineta Vlade isplaćeno 117 dnevnica u gotovini

Foto:FaH

USKOK tereti Tomislava Sauchu da je potpisao 117 putnih naloga za koje nije postojala nikakva popratna dokumentacija o službenom putovanju. Upravo je to glavni razlog jučerašnjeg uhićenja bivšeg predstojnika ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Istražitelji su došli do ukupno 132 putna naloga sa Sauchinim potpisom, no njih 117 je sporno. Sporni nalozi isplaćivani u visini od 10 do 15 tisuća kuna.

>> PORTRET Tomislav Saucha, čovjek koji bi uradio sve za svog šefa Milanovića

"Sukladno njegovim uputama izrađeno je ukupno 117 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na imena posebnih savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske", objavio je USKOK sinoć dodajući da su iznosi isplaćivani Sauchi u gotovini, a iznos je zadržao za sebe.

Bivši šef kabineta Vlade potpisivao je tražene akontacije dnevnica iako je znao da se putovanja nisu dogodila, tvrde istražitelji.

Podsjetimo, Tomislav Saucha nekadašnji predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, jučer je uhićen ispred ureda njegove odvjetnice, po dogovoru s policijom. Saucha je nakon toga upućen prema PNUSKOK-u gdje su ga ispitivali tri sata. Sauchi je odbijen zahtjev da se pritvor zamijeni jamstvom, a istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Sauchu brane njegova supruga odvjetnica Ivana Saucha te odvjetnica Aleksandra Horvat.

"Saucha je u razdoblju od studenog 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu državnog proračuna, tajnici usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga", službeno je sinoć objavio USKOK dodajući kako šteta za državni proračun iznosi 540.522,81 kuna i 1.360,00 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.