Sanaderu potvrđena optužnica i za primanje mita od 10 milijuna eura od čelnika Mola

PROTIV bivšeg šefa HDZ-a Ive Sanadera danas je na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđena i druga optužnica - ona u slučaju primanja 10 milijuna eura mita od strane predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini toj mađarskoj naftnoj kompaniji.

Osim toga, prema Uskokovoj optužnici Sanadera se tereti i da je za isti iznos trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatska.

Nešto prije 11 sati, nakon što je Optužno vijeće saslušalo rezultate Uskokove istrage i njihove dokaze te odvjetnički tim Ive Sanadera, odlučilo je potvrditi Uskokovu optužnicu. Vijećem je predsjedavala sutkinja Jasna Smiljanić. Ovo je također prva Sanaderova optužnica kojom ga se tereti za korupciju dok je bio premijer. Sjednica Optužnog vijeća bila je zatvorena za javnost.

Odvjetnik Čedo Prodanović kazao je kako za sada nije kao dokaz prihvaćena snimka sastanka Sanadera i Hernadija u restoranu Marcelino u Zagrebu, niti iskaz vlasnik restorana, jer je u spis ušlo nakon podizanja optužnice. Obrana drži i kako se radi o protuzakonitom i protuustavnom dokazu jer je vlasnik snimku čuvao dvije godine. Razmatraju, stoga, kazala je odvjetnica Jadranka Sloković, i podizanje kaznene prijave protiv vlasnika restorana.

Također, još uvijek nije poznato hoće li se ova optužnica spojiti s optužnicom u slučaju Hypo, kao što je to predložio Uskok, a odluku o tome donijet će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Tužiteljica: Svi dokazi su zakoniti

Zamjenica ravnatelja Uskoka Tamara Laptoš ustvrdila je, pak, kako su svi dokazi protiv bivšeg premijera zakoniti, a tu prvenstveno misli na snimku Sanaderova sastanka s predsjednikom Uprave Mola Zsoltom Hernadijem. Potvrdila je kako snimka za sada nije uvrštena među dokaze, dodajući kako će se o tome odlučivati na pripremnom ročištu.

Odgovarajući na pitanje zašto Uskok traži spajanje dvaju predmeta, objasnila je da je to zato što je u oba predmeta optužen samo Sanader.

Druga optužnica protiv Sanadera podignuta je nedugo nakon početka suđenja u slučaju optužbi za ratno profiterstvo iz razdoblja sredine devedesetih godina. Sanader se povodom tih optužbi izjasnio da se ne osjeća krivim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.