SAD uveo nove sankcije Miloradu Dodiku i njegovoj djeci

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Američko ministarstvo financija uvelo je nove sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Na popisu sankcioniranih sada su se našla i Dodikova djeca, javlja Nova.rs. Ministarstvo u obrazloženju navodi da su sankcije uvedene "proruskom nacionalističkom lideru bosanskih Srba" te drugim pojedincima i entitetima koji se dovode u vezi s njim.

Od danas su na popisu američkog ministarstva financija Gorica i Igor Dodik, kći i sin predsjednika Republike Srpske. Gorica Dodik često na društvenim mrežama brani politiku svog oca i uz uvrede napada njegove političke oponente dok je Igor Dodik član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke koju od 1996, godine vodi njegov otac.

Pod sankcijama se navodi i restoran Agape u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija Agrovoće koju se dovodi u vezu s Goricom, kao i kompanija Fruit Eco koju se dovodi u vezu s Igorom Dodikom, ali i kompanija Global Liberty koju se dovodi u vezu s Igorom i Goricom.

SAD je protiv Dodika uveo sankcije i 5. siječnja 2022., kao i u srpnju 2017. godine zbog opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sankcije Igoru i Gorici Dodik

Prema američkom ministarstvu, tijekom posljednjih općih izbora u Bosni, u listopadu 2022., Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), uključujući Goricu i Igora, urotio se kako bi podmitio političke dužnosnike, članove biračkih odbora i izborne promatrače u pokušaju pobjede na izborima.

"Igor Dodik se bavio podmićivanjem oporbenih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za kritične informacije i mjesta izbornih promatrača na biračkim mjestima.

Gorica Dodik uključena je u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti za svog oca, uključujući vlasništvo nad nekoliko subjekata koji primaju značajnu pomoć vlade RS-a prema Dodikovim uputama", objavilo je američko ministarstvo.

Dodik o uvođenju sankcija njegovoj djeci: To me neće odvratiti od sadašnje politike

Mediji su nedavno počeli nagađati kako Dodik priprema svog sina za političkog naseljednika.

Komentirajući uvođenje sankcija njegovoj djeci Dodik je izjavio kako ga to neće odvratiti od sadašnje politike te da će se nastaviti ponašati na isti način kada bi SAD sankcije uvele i "nerođenoj djeci" u njegovoj obitelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.