SAD stavio 50 afganistanskih dilera na "smrtonosnu" listu

ZBOG sumnje na prodaju droge SAD je stavio 50 Afganistanaca s talibanskim vezama na listu onih koje treba "zatvoriti ili ubiti". Kako prenosi The New York Times, dva američka generala rekla su kongresu da je spomenuti potez legalan te u skladu s vojnim pravilima i međunarodnim pravom.

Prvi veći progon

U izvještaju je sve opisano kao ključna strategija za suzbijanje tijeka novca, zarađenog od prodaje droge, talibanima. Riječ je, zapravo, o prvom velikom američkom pomaku u progonu dilera u Afganistanu. Prema izvještaju, koji će se pustiti tek krajem tjedna, stoji da su dva američka generala, inače na službi u Afganistanu, izjavila da su glavni dileri s dokazanim talibanskim vezama stavljeni na "zajedničku integriranu listu prioritetnih ciljeva". Drugim riječima, imaju isti status kao talibani te ih se može zatvoriti ili ubiti bilo kada. Na listi je ukupno 367 ljudi, uključujući i novih pedeset.

Podsjećamo, južna afganistanska provincija Helmand glavni je proizvođač afganistanskog opijuma, koji zauzima više od 90 posto globalne opskrbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.