Sad se i Wikileaks okrenuo protiv Trumpa, objavit će njegove porezne prijave?

Foto: FAH

KAKO prije, tako i nakon izbora, američki predsjednik Donald Trump uporno odbija objaviti svoje porezne prijave za povrat poreza, što je napravio svaki ozbiljni predsjednički kandidat u zadnjih 40 godina.

Trump se pritom pravdao navodnom revizijom američke porezne uprave (IRS), zbog koje navodno ne smije objavljivati prijave, i obećao ih objaviti kada revizija bude završena. No ne samo što porezni stručnjaci i sam IRS tvrde da Trumpa ništa ne priječi u objavi prijava, već nema nikakvih dokaza da je uopće (još uvijek) pod revizijom.

Ali nakon što je  njegova glavna savjetnica Kellyane Conway u nedjelju dala do znanja da Trump neće objaviti svoje porezne prijave, u cijeli se spor umiješao neočekivani akter - Wikileaks.

74% Amerikanaca želi vidjeti Trumpove porezne prijave

Conway je u intervjuu za televiziju ABC odgovorila na izravno pitanje o obećanoj objavi: "Odgovor Bijele kuće je da neće objaviti njegove porezne prijave. Presudili smo o tome na izborima."

Conway je pritom nonšalantno objasnila da američke građane to jednostavno - ne zanima: "Oni su glasali za njega i želim biti vrlo jasna: većina Amerikanaca...fokusirana je na to kako će njihove porezne prijave izgledati s predsjednikom Trumpom u uredu, ne kako njegova izgleda."

Osim što je očigledni spin, ovo opravdanje činjenično je netočno: prošlotjedna anketa koju su zajedno naručili ABC i Washington Post pokazala je da čak 74% Amerikanaca, uključujući 53% republikanaca, žele vidjeti Trumpove porezne prijave.

Wikileaks: Pošaljite nam Trumpove prijave i objavit ćemo ih

Izgleda da  Wikileaks, organizacija koja je objavom hakiranih e-mailova suradnika Hillary Clinton praktički preokrenula izbore u korist Trumpa, nije bio zadovoljan takvim odgovorom. Na svom Twitter računu, za koji se pretpostavlja da ga vodi osnivač i urednik Julian Assange, Wikileaks je obećao objaviti Trumpove porezne prijave ako ih dobiju od "zviždača".

Wikileaks je prvo žestoko kritizirao Trumpa zbog njegovog kršenja predizbornog obećanja, koje je opisao kao još manje opravdano od odbijanja Clinton da objavi transkripte plaćenih govora za banku Goldman Sachs (koje je Wikileaks naknadno objavio).

 

 

 Assangeova organizacija je nakon toga pozvala osobe koje eventualno imaju sporne dokumente da joj ih pošalju kako bi ih objavila.

 

Potencijalni ozbiljni sukob interesa

Osim ankete, zanimanje za porezne prijave očituje se i peticijom pokrenutom na stranicama Bijele kuće koja traži njihovu momentalnu objavu, kao i objavu "svih informacija potrebnih da se provjerilo pridržavanje točke Ustava o primanjima. Naime, porezne prijave pokazale bi raspon Trumpovih financijskih interesa diljem svijeta, tko su mu poslovni partneri i kome duguje novac, piše Guardian.

Etički stručnjaci upozoravaju da bi Trumpovi poslovni odnosi mogli utjecati na njegove predsjedničke odluke, bilo da je riječ o bankama, tvrtkama ili stranim državama poput Rusije. Veze između Rusije i Trumpovog tima predmet su istrage obavještajnih službi i ministarstva pravosuđa.

Osim toga, Trump odbija deinvestirati svoj kapital ili osnovati tzv. "slijepi trust" koji bi njime neovisno upravljao dok je predsjednik. Umjesto toga, priopćio je - bez dokaza - da je prebacio svoje tvrtke na dvojicu svojih sinova, što prema procjenama stručnjaka ne predstavlja adekvatno rješenje sukoba interesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.