SAD nisu spremne Srbiji prepustiti slučaj Miladina Kovačevića

JAVNI tužitelj okruga Broome u državi New York Gerald F. Mollen, rekao je za američki pressconnects.com kako američke vlasti nisu spremne prepustiti slučaj srpskog studenta Miladina Kovačevića srpskom pravosuđu. Kovačević je brutalno pretukao kolegu sa sveučilišta Binghamton u jednom njujorškom kafiću.

Mollen je rekao da američki savezni dužnosnici sudjeluju u razgovorima sa srpskim dužnosnicima u Sjedinjenim Državama kako bi se Kovačevićev slučaj riješio na pravedan način, "kako za žrtvu tako i za optuženog".

Mollen je odbacio mogućnost da se Kovačeviću sudi u Srbiji što predstavlja dodatne probleme u rješavanju ovog slučaja. Srpske vlasti žele naime osigurati da se Kovačeviću sudi u Srbiji, na što Amerikanci zasad nisu spremni.

Na početku pregovora SAD su od Srbije tražile da plati 5 milijuna dolara obitelji pretučenog Bryana Steinhauera.

U pregovorima između državnog tajnika Srbije Slobodana Homana i američkog veleposlanstva ta je svota smanjena na milijuna dolara, a do kraja spora taj bi se iznos mogao i smanjiti, piše Press Online. Srbiji su iz veleposlanstva SAD-a u Srbiji na početku pregovora savjetovali da se dogovori sa obitelji pretučenog te bi tada državni odvjetnik SAD-a imao još jedan argument da slučaj preda srpskom pravosuđu.

Srpska vlast očekuje da će do kraja pregovora svota biti manja od milijun dolara

Izvor Pressa iz vrha srpske vlasti tvrdi kako je američkom veleposlanstvu u Srbiji jako stalo da se slučaj riješi, pa zbog toga očekuje da će Srbija svoga nasilnika platiti i manje od milijun dolara. Rješenje ovog spora je vrlo bitno i Srbiji, jer će tek nakon što se sve završi, ona dobiti redovnu američku godišnju pomoć od 60 milijuna dolara.

Uz samu priču o "nestašnom" srpskom igraču koji je iskoristio puštanje na slobodu kako bi pobjegao iz SAD-a sa putnom ispravom koju je dobio u srpskom konzulatu u New Yorku, veže se i afera tko je sve to iznio u javnost. Izvor s kojim je razgovarao Press tvrdi kako iza cijele te priče o "državnoj tajni" koja je procurila u javnost stoji stranka Čede Jovanovića LDP.

I.Kri.
Foto: Press Online

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.