SAD, Iran, Italija i Turska nude pomoć Libiji

Foto: Profimedia

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian ponudio je humanitarnu pomoć Libiji nakon što su strašne poplave uzrokovale goleme žrtve. Amir-Abdollahian rekao je danas na X-u (bivšem Twitteru) da je iransko društvo Crvenog polumjeseca izrazilo spremnost pružiti pomoć Libiji. Iranski ministar također je izrazio tugu zbog katastrofe te uputio sućut libijskim vlastima i narodu, kao i obiteljima žrtava.

Iran i Libija nedavno su krenuli u potpunu obnovu diplomatskih veza, a Teheran i Tripoli najavili su planove za ponovno otvaranje veleposlanstava. Dvije zemlje imaju diplomatske odnose, ali je Iran zatvorio svoje veleposlanstvo tijekom pobune protiv pokojnog libijskog vođe Moamera Gadafija 2011. godine.

Turska sprema vojne zrakoplove pune opreme 

Nakon Irana, pomoć su ponudile i Italija i Turska. Reuters je objavio fotografije vojnih zrakoplova u Turskoj natovarenih opremom za spašavanje i humanitarnim potrepštinama.

Italija također odgovara na zahtjev za pomoć, navodi novinska agencija AFP. "Talijanska vlada odmah odgovara na zahtjeve za pomoć oko poplava u istočnoj Libiji ."Tim za procjenu već je na putu, koordinira ga naša civilna zaštita", rekao je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Pomoć su obećale i Sjedinjene Države.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.