UPOZORENJE STRUČNJAKA Ruski hakeri napadaju stožer suparnika Marine Le Pen

Foto:

RUSKI hakeri koje zapadne obavještajne službe optužuju za manipuliranje izborima u SAD-u sada imaju novu metu - francuskog predsjedničkog kandidata Emmanuela Macrona, tvrde cyber-stručnjaci.

>>Marine Le Pen mogu pomoći još samo teroristi, ali i Rusi će dati sve od sebe

Japanska cyber-sigurnosna tvrtka: Imamo dokaze o ruskom hakiranju

Istraživači japanske za cyber-sigurnost Trend Micro objavili su kako imaju dokaze da APT 28, hakerska grupa koju zapadne obavještajne službe povezuju s ruskom vojno-obavještajnom agencijom GRU, mobilizira svoje resurse za uplitanje u francuske izbore, javlja Financial Times.

Zapadni obavještajci već su upozoravali da se Rusija namjerava umiješati u ključne izbore u europskim državama ove godine istom taktikom iskorištenom protiv Hillary Clinton u američkim izborima prošle godine.

A očiti favorit Kremlja je Marine Le Pen, Macronova suparnica u predstojećem drugom krugu francuskih izbora. Le Pen zagovara bliskije odnose s Rusijom, prekidanje sankcija koje su SAD i EU uvele Rusiji nakon invazije na Ukrajinu i povlačenje Francuske iz EU i NATO-a.

Bliskost Le Pen i ruskog predsjednika Vladimira Putina potvrdio je i njihov susret u Moskvi prošlog mjeseca, usred francuske predizborne kampanje. Banka u ruskom vlasništvu financirala je njenu Nacionalnu frontu, a ruski mediji, uključujući one na francuskom i engleskom jeziku, već tjednima izbacuju afirmativne članke o njenoj kandidaturi.

Hakeri zasipaju Macronove suradnike lažnim linkovima

Menadžer Macronove Kampanje Richard Ferrand također je optužio Kremlj da širi lažne vijesti s ciljem utjecaja na francuske izbore. Ruska vlada pak uporno poriče ikakvo uplitanje u izbore u stranim zemljama, kao i povezanost s grupom APT 28.

U izvještaju objavljenom danas, Trend Micro tvrdi da je APT 28 počeo zasipati francuske dužnosnike Macronovog stožera e-mailovima kojima ih pokušavaju odvući na lažne web stranice (tzv. phishing) prerušene u stranice vezane uz njegovu kampanju.

Primjerice, hakeri su registrirali domenu onedrive-en-marche.fr i na njoj kreirali stranicu koja liči na službenu stranicu kampanje, u nadi da će na prevaru namamiti Macronove suradnike da na njoj ostave svoje korisničko ime i lozinku.

APT 28 se na isti način uspio infiltrirati u računalni sustav Demokratskog nacionalnog povjerenstva tijekom američke predizborne kampanje te doći do tisuća privatnih e-mailova dužnosnika povezanih s Clinton. "Zviždačka" organizacija Wikileaks potom je objavila te e-mailove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.