Rusija se povukla iz sporazuma Otvoreno nebo

Foto: Epa

RUSKI predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim Rusija službeno izlazi iz sporazuma o kontroli naoružanja naziva Otvoreno nebo, pakta koji dopušta nenaoružane nadzorne letove nad zemljama članicama.

Sporazum prvo napustio SAD

Naime, administracija američkog predsjednika Joea Bidena obavijestila je Moskvu u svibnju da neće ponovo ući u ovaj sporazum nakon što je Trumpova administracija odustala od njega prošle godine. Kada je Trump najavio izlazak iz pakta, deset zemalja potpisnica sporazuma Otvoreno nebo izrazilo je žaljenje zbog američkog povlačenja iz sporazuma.

"Žalimo zbog najave američke vlade da se namjerava povući iz sporazuma Otvoreno nebo, iako dijelimo zabrinutost u pogledu ruske provedbe odredbi toga sporazuma", stoji u pismu koje su potpisali ministri vanjskih poslova deset zemalja članica NATO-a. Pismo su potpisali Belgija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Švedska.

"Izlazak SAD-a nas je natjerao da napustimo sporazum"

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992., a na snagu je stupio 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućuje zemljama potpisnicama da izvode opservacijske letove iznad teritorija zemalja potpisnica. Sporazum pridonosi transparentnosti, što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegovog stupanja na snagu zabilježeno je preko 1500 opservacijskih letova.

Rusija je danas priopćila kako je odluka SAD-a o izlasku iz sporazuma "značajno narušila ravnotežu interesa" među članicama pakta i natjerala Rusiju na napuštanje pakta, piše Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.