Rusi šalju specijalce u Libiju da se bore za odmetnutog generala, tvrdi SAD

Foto: Twitter/Russiandefence.com

USRED novih sukoba u Libiji oko kritičnih naftnih terminala i glavnog grada Tripolija, Rusija je poslala svoje specijalne snage u zapadni Egipat, na samu granicu s Libijom, tvrde američki dužnosnici.

Govoreći za Guardian anonimno, dužnosnik je potvrdio da je SAD detektirao ruske specijalne snage, tzv. Spetznaz, i dronove u Sidi Baraniju, stotinjak kilometara od libijske granice. Smatraju da bi njihov dolazak mogao biti početak izravnog uključenja Rusije u libijski sukob, i to na strani generala Kalife Haftara, koji pak podržava odmetnutu vladu koja kontrolira istočni dio zemlje.

Predsjednik istočnog parlamenta: Rusija nam je obećala pomoć

Snage generala Haftara doživjele su gubitke kada je neprijateljska frakcija, Obrambene brigade Bengazija (BDB), 3. ožujka zauzela neke od naftnih terminala koje su kontrolirale. No Haftarove snage tvrde da su jučer ponovo preuzele terminale u Ras Lanufu i Es Sideru od BDB-a.

Predsjednik jednog od dva suparnička parlamenta Libije Agila Saleh Isa i sam je za rusku novinsku agenciju RIA izjavio kako im je Rusija obećala vojnu pomoć u "borbi protiv terorizma", uključujući obuku njihovih snaga i popravak vojne opreme.

Međutim, rusko ministarstvo obrane poriče da je poslalo specijalne snage u Egipat. "Određeni zapadni mediji uzbuđuju javnost već godinama takvim lažnim informacijama od strane anonimnih izvora", rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov za RIA-u, unatoč kontradiktornoj izjavi libijskog predsjednika parlamenta za istu tu agenciju.

Ruski senator: To su lažne vijesti

Ruski senator Vladimir Džabarov također je za RIA-u odbacio takve navode kao "lažne vijesti", podsjećajući na slične napade od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa. Andrej Krasov iz ruske Dume (donjeg doma parlamenta) opisao ih je kao "demonizaciju Rusije zbog uspješne vojne akcije u Siriji".

Američki dužnosnici dodali su da je obavještajni nadzor ruskih snaga često otežan zbog korištenja privatnih plaćenika ili skrivanja službenih oznaka regularne vojske, kao što je slučaj u Ukrajini.

Egipatski izvori za Guardian su izjavili da je šest ruskih vojnih jedinica avionima stiglo u egipatski Marsa Matruh i produžilo za Libiju, ali Guardian nije mogao nezavisno potvrditi ovu dojavu.

Ruski plaćenici u Libiji?

Također, direktor jedne ruske firme za unajmljivanje privatnih plaćenika izjavio je za Reuters da je nekoliko desetaka ruskih plaćenika operiralo u veljači u dijelu Libije pod kontrolom generala Haftara.

Situaciju u ovoj ratom poharanoj zemlji dodatno komplicira činjenica da je nekoliko zapadnih zemalja poslalo vlastite specijalne snage u posljednje dvije godine. SAD je 2016. zračnim udarima pomogao uspješnu akciju istjerivanja Islamske države iz libijskog grada Sirtea, koju su provele snage Vlade nacionalnog jedinstva.

Washington posljednjih mjeseci izražava sve veću zabrinutost zbog, kako se čini, spremnosti Moskve da podrži generala Haftara, koji se vladom u Tripoliju, koja ima podršku UN-a, nadmeće za kontrolu nad zemljom u kojoj trenutno nema funkcionalne središnje vlasti.

Sukobi koji su u ponedjeljak izbili i u Tripoliju između suparničkih frakcija doveli su civile u "golemu opasnost", upozorio je predstavnik UN-a za Libiju Martin Kobler.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.