Rusi i dalje imaju 50 parova ilegalnih špijuna u SAD-u



JEDAN od najpoznatijih prebjega iz Hladnog rata, bivši zamjenik ravnatelja KGB-a Oleg Gordijevski, rekao je za Associated Press kako u SAD-u trenutno postoji i do 50 parova ruskih špijuna pod dubokom krinkom.

Sada 71-godišnji bivši špijun, koji je prebjegao u Veliku Britaniju 1985. godine nakon što je njihovim obavještajnim službama dostavio mnoštvo podataka, kaže kako u SAD-u vjerojatno postoji između 40 i 50 parova koji rade kao špijuni. Po pravilima KGB-a, svi su oni u zemlji ilegalno i nisu priznati kao špijuni.

Uhićeno deset agenata

Gordijevski je rekao da je proveo devet godina u KGB-ovom odjelu zaduženom za ilegalnu špijunažu te da je jako dobro upoznat s procedurom. Predsjednik Dmitrij Medvjedev vjerojatno zna koliko točno ilegalnih špijuna ima u bilo kojoj zemlji, ali ne i njihova imena.

Izjave Gordijevskog dolaze jedan dan nakon što je FBI objavio uhićenje deset ruskih agenata pod dubokom krinkom, nakon što ih je pratio godinama. Optuženi su da su se pokušali infiltrirati u političke krugove, praveći se da su obični građani. Svih deset optuženo je za blaži oblik špijunaže, koji nosi maksimalno pet godina u zatvoru.

Navodno je na Cipru uhićena i jedanaesta osoba, za koju se sumnja da je također bila uključena u mrežu špijuna.

Majstori zavaravanja...

Osobe osumnjičene da su radile kao ruski agenti očigledno su bile iznimno uspješne u svom poslu, kao što potvrđuje slučaj Anne Chapman, prekrasne 28-godišnje ekonomistice, koja se, kako navodi FBI, jednom tjedno sastajala s dužnosnikom ruske vlade i prosljeđivala mu informacije. Bila je "majstorica zavaravanja", a živjela je u raskošnom stanu.

Chapman preko odvjetnika tvrdi da je cijeli slučaj besmislen, jer je putovnicu koju joj je dao agent FBI-a prerušen u ruskog dužnosnika sama predala policiji.

...ili uplašeni i beskorisni špijuni?

Rusi nisu blagonakloni prema vijesti u uhićenju svojih navodnih špijuna. Rusija je cijeli slučaj proglasila vraćanjem u vrijeme hladnog rata, te izrazila žaljenje zbog činjenice da je slučaj izbio u vrijeme u kom se američki predsjednik Barack Obama trudi izgladiti rusko-američke odnose. O špijunima ne znaju ništa, ali im je fascinantan trenutak u kom su se uhićenja dogodila, samo nekoliko dana nakon što je Medvjedev posjetio SAD.

Uobičajeno je da se u drugim zemljama drži određen broj špijuna, čiji su identiteti obično obznanjeni vlastima zemlje domaćina. Ti špijuni obično rade u veleposlanstvima, trgovačkim predstavništvima i sličnim mjestima.

Gordijevski je rekao kako pretpostavlja da Rusija ima oko 400 prijavljenih špijuna i oko 40 do 50 neprijavljenih parova. Kaže da zbog složenosti treninga nije vjerojatno da Rusija ima više neprijavljenih špijuna nego što je to bio slučaj u njegovo vrijeme. Usto, dodao je kako ti špijuni pod dubokom krinkom vrlo često ne donose nikakve bitne informacije. Budući da nemaju mrežu potpore, često su jako plašljivi i ne usuđuju se riskirati, pa ne produciraju značajne rezultate.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.