Rupert Murdoch i Disney lobiraju za cenzuru interneta, Google predvodi borce za "slobodni internet"

MEDIJSKI tajkun Rupert Murdoch osobno se posvetio lobiranju i američkom Kongresu i Senatu s ciljem uvođenja određenih restrikcija na internetu, odnosno zabrane online piratstva.

Murdochov News Corp. jedna je od 350 velikih kompanija koje se zalažu za donošenje dviju zakonskih mjera kojima bi se stalo na kraj internet piratstvu i koje bi zauvijek promijenile internet kakav danas poznajemo. Ukoliko zakon bude usvojen, sve web-stranice će biti obvezne provjeravati porijeklo svih sadržaja koje objavljuju.

Među najvećim lobistima u ovom pogledu ističe se kompanija Disney, koja godišnje troši preko 90 milijuna dolara na lobiranje za zaštitu svojih prava. Disney i slične kompanije tvrde kako je njihov cilj osigurati da internet postane sigurno okruženje s integritetom i poštovanjem prema autorskom djelu, prenosi Huffington Post.

Međutim, postoje i kompanije koje se ne slažu s ovim prijedlogom i koje tvrde da će ovakve mjere ugušiti potencijalne inovacije  i nametnuti dodatne troškove za korisnike. Na čelo pokreta protiv programa cenzure i kontrole interneta stao je Google.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.