Roditeljima su danima skrivali koja su djeca spašena iz spilje

Foto: EPA

RODITELJIMA dječaka koji su napokon izašli iz tajlandske spilje vlasti danima nisu htjele otkriti jesu li njihova djeca među spašenima, piše CNN.

Danas je završila akcija spašavanja dvanaestorice dječaka i njihovog nogometnog trenera, koji su proveli više od dva tjedna u spilji u Tajlandu, nakon obilne kiše koja je poplavila spiljski sustav i zapriječila im put do izlaza. Nakon devet dana mukotrpne potrage dječaci su pronađeni, a nakon tri operacije spašavanja svi dječaci i trener izvučeni su iz spilje.

>>VIDEO Dječaci bi u tajlandskoj spilji mogli biti još mjesecima. Pogledajte trenutak kad su ih našli

>>Devet dana pakla: Kako se odvijala potraga za dječacima zarobljenima u tajlandskoj špilji

>>Tajlandski spasilac poginuo u operaciji spašavanja dječaka iz poplavljene spilje

Prije tri dana krenula je prva operacija spašavanja i četiri dječaka su izvučena iz spilje. Jučer su spašena još četiri dječaka, a danas su spašeni trener i preostali dječaci.

>>Iz spilje na Tajlandu izvučena četiri dječaka, spašavanje prekinuto. Kiša pada sve jače

>>Spasioci izvukli još četiri dječaka iz spilje, objavili detalje akcije: "Brine nas razina kisika"

>>Svi dječaci i trener spašeni iz spilje

>>Spasilac Ivan Karadžić: Nijedno dijete u povijesti nikad nije ovako ronilo

Karantena zbog mogućih bolesti

Umjesto ponovnog susreta sa svojom djecom, obitelji dječaka pristale su čekati blizu ulaza u spilju dok svi dječaci i trener ne budu spašeni, izjavio je jedan od članova obitelji za CNN.

Prošlog tjedna, prije početka akcije spašavanja, tajlandski ministar zdravstva Jessada Chokedamrongsook upozorio je da će dječaci morati biti u karanteni neko vrijeme nakon spašavanja i neće moći vidjeti svoje obitelji.

Doktori pregledavaju dječake zbog bolesti kojima su mogli biti zaraženi u spilji i izolacija će smanjiti rizik od infekcije.

Mogući kratkoročni psihološki simptomi

Nakon posjeta bolnici Prachanukroh u regiji Chiang Rai, kamo su odvedeni spašeni dječaci, Chokedamrongsook je izjavio da će djeca biti odvojena od roditelja jedan ili dva dana te nakon toga ostati pod nadzorom liječnika još pet do sedam dana.

Iako je trenutno prioritet briga o fizičkom zdravlju dječaka, vjerojatno je da će razviti kratkotrajne psihološke simptome nakon spašavanja. Profesorica psihologije s Oxforda Jennifer Wild izjavila je da joj se odluka o odvajanju djece od roditelja učinila neobičnom, ali sigurna je da će službenici objasniti dječacima zašto ne mogu odmah vidjeti svoje roditelje.

Vlasti odbile objaviti imena spašenih dječaka

Vlasti su tijekom operacije odbile objaviti imena spašenih dječaka, koji su u subotu napisali pisma svojim roditeljima i poručili da ih vole i da ne brinu za njih. Doktor Andrea Danese, voditelj laboratorija za stres i razvoj Instituta psihijatrije, psihologije i neuroznanosti sa Sveučilišta King's College London, opisao je psihološke simptome koje bi djeca mogla razviti.

"Mogli bi postati prestrašeni ili nervozni. Mogli bi pokazati strah za svoju sigurnost. Moguće su i veće promjene raspoloženja i razdražljivost, ili pak druga krajnost - neki bi se mogli povući u sebe i ne pokazivati nikakve osjećaje. Zbog velikog stresa mogli bi patiti od glavobolje i bolova u trbuhu."

Profesor Neil Greenberg sa Sveučilišta King's College London izjavio je: "S obzirom na dob dječaka, također je moguće da će na njih utjecati komunikacija s roditeljima. Tjeskoba koju osjećaju njihove obitelji mogla bi loše utjecati na njihovu otpornost."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.