Republikanski kandidat za šefa Zastupničkog doma Steve Scalise ispao iz utrke

Foto: EPA

Zastupnik Steve Scalise, kojeg su republikanci izabrali za sljedećeg predsjednika Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, ispao je iz utrke jučer jer njegova stranka nije uspjela riješiti svoje unutarnje podjele, zbog čega je Dom već deset dana bez vodstva.

Scalise, vođa većine, osigurao je nominaciju svoje stranke da zamijeni smijenjenog predsjednika Kevina McCarthyja, ali nije imao 217 glasova potrebnih za izbor u Zastupničkom domu jer je nekoliko njegovih kolega republikanaca reklo da ga neće podržati.

Scalise: Povlačim svoje ime kao kandidata za predsjednika

Republikanci si ne mogu priuštiti više od četiri prebjega - oni kontroliraju Zastupnički dom s tijesnom razlikom od 221-212 - ako žele okončati situaciju u kojoj je Zastupnički dom bez čelnika.

"Upravo sam podijelio s kolegama da povlačim svoje ime kao kandidata za predsjednika", rekao je Scalise novinarima. "Ako pogledate proteklih nekoliko tjedana, ako pogledate gdje je naša konferencija, još uvijek ima posla... Još uvijek postoje neki ljudi koji imaju svoje ciljeve", rekao je.

Republikanci bez dogovora o kandidatu

Republikanske unutarnje borbe ostavile su Dom nesposobnim poduprijeti izraelski rat protiv palestinskih militanata Hamasa i usvojiti zakone o vladinoj potrošnji prije nego što sredstva isteknu 17. studenoga.

Republikanci su završili sastanak sinoć bez postizanja dogovora o tome tko će biti njihov kandidat. Ponovno će se sastati danas. Republikanci su se nadali da će izbjeći ponavljanje neugodnog spektakla koji se dogodio u siječnju, kada su tvrdokorni konzervativci natjerali McCarthyja da izdrži 15 krugova glasanja tijekom četiri dana prije nego je izabran za predsjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.